Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

φωτιες

Καταστροφικές φωτιές

23-08
foties_09-copy.gifΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ – Ε.Ε.- ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ: Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Για άλλη μια χρονιά παρακολουθούμε την καταστροφή των δασών από μεγάλες πυρκαγιές. Τώρα καίγεται ο τελευταίος πράσινος θύλακας της Αττικής. Αφού αποτελείωσαν την Πάρνηθα πριν 2 μόλις χρόνια, σήμερα καίνε ολόκληρη την Βορειοανατολική Αττική. Εκτός από το δάσος, καίγονται και σπίτια, σχολεία, δρόμοι και κτίρια μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
.
Μαζί με την οργή για την καταστροφή, προκύπτει ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ; Ένα πελώριο ΠΩΣ; Γιατί μια φωτιά που καταστρέφει τα πάντα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί; Γιατί ένα κράτος, μια κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, να κάνει κάτι να προστατέψει τους πολίτες, τα δάση, το περιβάλλον; Γιατί δεν μπόρεσε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα να αποτρέψει ακόμη μια φορά μια τέτοια καταστροφή;
Κι όμως η απάντηση είναι τόσο προφανής. Γιατί δεν είναι η προτεραιότητα, δεν είναι η επιλογή τους. Γιατί πάνω από τους ανθρώπους, το περιβάλλον, το παρόν και το μέλλον μας, είναι τα κέρδη, η αγορά, το κεφάλαιο, οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι.
Γιατί η κρατική πολιτική, η πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, προβάλλει μια μορφή καπιταλιστικής ανάπτυξης που θυσιάζει παρελθόν, παρόν και μέλλον στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Γιατί οι ίδιοι οι νόμοι της αγοράς, ο καπιταλισμός, μετατρέπει ακόμα και το περιβάλλον, τη γη, τα δάση, τις παραλίες, τη θάλασσα, τα βουνά, τον αέρα, σε εμπόρευμα!
Γιατί οι άνθρωποι έχουν αξία γι’ αυτούς ως παραγωγοί του πλούτου τους και μόνο.
Γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και όλοι αυτοί που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, έχουν βάλει το χεράκι τους, έχουν ανοίξει το δρόμο με την πολιτική τους να γίνει η καταστροφή.
Αυτοί ψήφισαν τους δασοκτόνους νόμους, τους νόμους που δίνουν τη δυνατότητα να αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, ώστε να γίνουν κερδοφόρες εκτάσεις για τις οικοδομικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση που επιχείρησαν, με την προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την πολιτική τους για το περιβάλλον συνολικά, ανοίγουν το δρόμο για την καταστροφή και άλλων δασικών εκτάσεων. Ανοίγουν την όρεξη στους κάθε λογικής οικοπεδοφάγους να επιχειρούν τους εμπρησμούς, να αντικαθιστούν τα δάση με ξενοδοχεία και κατοικίες. Επιπλέον, η ΝΔ με τη νεοσυντηρητική πολιτική του λιγότερου κράτους, με τη λογική του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, λογική που ακολουθούσε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσλαμβάνει για κομματικούς σκοπούς αγροφύλακες, αλλά αφήνει 5.000 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, αυξάνοντας τις θέσεις στις δυνάμεις καταστολής, τις επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: