Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Σύνταγμα οι ανάγκες του κεφαλαίου και της Ε.Ε.Μετά το άρθρο - πολεμικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μέσα από τις στήλες του Βήματος της Κυριακής, έρχεται και η παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο Μέγαρο Μουσικής.
Με την παρέμβαση του ανοίγει όλη τη μετεκλογική ατζέντα σαν νέος στρατάρχης του καπιταλισμού. Για την κυβέρνηση η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων είναι αναχρονισμός και παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, όποιος μιλάει γι’ αυτά λαϊκιστής και όσοι αγωνίζονται συντεχνίες. Το όραμα του είναι κήρυγμα ταξικού μίσους για τους εργαζόμενους. Κοινώς η Ελλάδα πρέπει να γίνει παράδεισος εργασιακής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας των εργοδοτών και της ΕΕ.
Αυτή η μετάβαση στη "Νέα Ελλάδα" και τη "Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία", κατά τον κ. Σαμαρά, δε μπορεί να γίνει με το σημερινό Σύνταγμα, που "έχει κλείσει τον κύκλο του". Μόνιμοι υπερυπουργοί ελέω Θεού, μόνιμο δικαστικό σώμα για τις επενδύσεις, εμπόδια στην ελεύθερη δράση των κομμάτων, σκληροί εκλογικοί νόμοι, οικονομικό υπερσύνταγμα υπέρ του κεφαλαίου, ωμή παρέμβαση στα συνδικάτα, ιδιωτικά πανεπιστήμια «έτσι ώστε η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγή και με την αγορά», συνταγματοποίηση της απεργοσπασίας, είναι βασικά σημεία που απορρέουν από τις 30 προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που παρουσίασε.Πρόκειται για μια απόπειρα περιγραφής ενός πιο αντιδραστικού, επιχειρηματικού - ευρωπαϊκού υπερκράτους, πιο απροκάλυπτα υπηρέτη των συμφερόντων της αστικής τάξης, απαραίτητο εργαλείο για το τσάκισμα και την καθυπόταξη των εργατικών και νεολαιίστικων αντιστάσεων σε ένα μέλλον μόνιμης φτώχειας και μνημονίων. Για μια υπεραντιδραστική προσαρμογή του κράτους  στο καθεστώς της εποπτείας της ΕΕ.
Από κοντά, αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος ζητά ο ΣΕΒ, με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να ξεκινήσει τη συζήτηση για την "αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας".
Το εφιαλτικό όραμα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου δεν πρέπει να περάσει! Η επιθετικότητά τους υπογραμμίζει την αδυναμία τους. Αλλά και την τραγικότητα όσων θεωρούν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν στα πλαίσιά τους.
Ας μην έχει κανένας αυταπάτες. Στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν τα μνημόνια και η καπιταλιστική κρίση η δημοκρατία, τα εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες είναι περιττά και επιζήμια για το κεφάλαιο.
Ας μην έχει κανένας αυταπάτες. Οι κατακτήσεις που επιβλήθηκαν με τους αγώνες και τις λαϊκές εξεγέρσεις που οδήγησαν στη μεταπολίτευση, αποδομούνται και αναιρούνται από τα κόμματα που τις προώθησαν, όχι μόνο επειδή σήμερα νοιώθουν πιο ισχυροί απέναντι στο λαό, αλλά και γιατί οποιαδήποτε κατάκτηση στο έδαφος του καπιταλισμού είναι προσωρινή και επισφαλής μέχρι το οριστικό του τσάκισμα και την εδραίωση της εξουσίας των εργαζομένων.   
Το μήνυμα των επερχόμενων εκλογών πρέπει να είναι αποφασιστικό και εξίσου επιθετικό.
Όχι μισόλογα, εδώ και τώρα ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: