Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σχετικά με τις εξελίξεις για την συμπόρευση



Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση



Σχετικά με τις εξελίξεις για την συμπόρευση

1. Την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία δέχονται την ισοπεδωτική επίθεση της Ιερής Συμμαχίας κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, γίνεται επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης μιας άλλης, ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η οποία θα συμβάλλει σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής και στην αντεπίθεση ενός νικηφόρου κινήματος. 
Για το σκοπό αυτό το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προωθούν αποφασιστικά εδώ και καιρό την μετωπική συμπόρευση των μαχόμενων αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικών δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος, απευθυνόμενοι σε πολιτικές συλλογικότητες και ανένταχτους αγωνιστές. Στο διάστημα αυτό, με πνεύμα εποικοδομητικό και ενωτικό, συμμετείχαν σε διαδικασίες και συζητήσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με βάση το αναγκαίο σήμερα πολιτικό πλαίσιο.

2. Στις συζητήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σοβαρά θετικά βήματα συμφωνίας αλλά αναδείχτηκαν και σημαντικές πολιτικές διαφωνίες με πιο κεντρική τη ρητή διατύπωση ή όχι, του στόχου για αποδέσμευση ή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί κεντρικό σημείο του προγράμματος για μια αριστερή, φιλολαϊκή και ανατρεπτική πολιτική σήμερα.

3. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε μια τελική και σε ανώτερο βαθμό συνθετική πρόταση για μια «κοινή πολιτική δήλωση» προς όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη συμπόρευση. Σε αυτήν, πέρα από άλλες βελτιώσεις και σεβόμενη την άποψη για «έξοδο από το ευρώ», αναδείχθηκε σχετικά ισότιμα και σε αλληλοσύνδεση η θέση για «έξοδο από την ΕΕ». Σε σύσκεψη την ίδια μέρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποδέχθηκε συγκεκριμένες προτάσεις του Σχεδίου Β’ και άλλων αγωνιστών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, όπως και οι αντιπρόσωποι του Σχεδίου Β’, εκτίμησαν ως «θετική» τη συνθετική προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεσμεύθηκαν τελικά να τεθεί από κοινού το κείμενο αυτό στην κρίση των πολιτικών σωμάτων που συνεδρίαζαν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

4. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 16/2. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στήριξε την πρόταση αυτή, την οποία θεωρεί θετική και προωθητική βάση για μια μεγάλη και ελπιδοφόρα μετωπική συμπόρευση ανατροπής.

5. Η Πανελλαδική Συνέλευση του Σχεδίου Β, δυστυχώς, δεν έθεσε σε συζήτηση και έγκριση την πρόταση της τελικής κοινής σύσκεψης της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου 2014. Συζήτησε μόνο και τελικά υιοθέτησε, την κατώτερη πολιτική βάση - το «κείμενο της 10 Φεβρουαρίου 2014». Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτίμησε ότι, παρά τα βήματα, σε αυτό το κείμενο υπήρχαν σημαντικά πολιτικά προβλήματα, με κεντρικό την ανισότιμη ιεράρχηση της εξόδου από την ευρωζώνη με παράλληλη ουσιαστική υποβάθμιση του πολιτικού στόχου της εξόδου από την ΕΕ, που αποτελεί βασική πολιτική θέση και πρόταση από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

5. Η απόφαση του Σχεδίου Β’ είναι σεβαστή. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον παραπλανητική η προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, ότι δήθεν το κείμενο το οποίο συζήτησε και ενέκρινε το Σχέδιο Β’, έχει γίνει αποδεκτό από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ στο όνομα του ότι «το επεξεργάστηκαν» και «συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» μεταξύ άλλων στελέχη του ΝΑΡ και της ΑΡΑΝ.
Αυτή η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων δεν συνάδει με την ανάγκη να κατακτάται ένας εργατικός πολιτισμός συνεργασίας της μαχόμενης Αριστεράς που επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε και που απαιτεί ανοικτές πολιτικές τοποθετήσεις, συναγωνιστικές σχέσεις και όχι χειρισμούς. Η τοποθέτηση των συλλογικών οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δημοσιοποιημένη, κρίνεται από όλους, αναμένει σαφείς απαντήσεις και ζητά δημόσια τοποθέτηση.

6. Η στάση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά τις αδυναμίες μας, είναι σταθερή και επίσης πολλαπλά δημοσιοποιημένη: Ναι στην μετωπική συμπόρευση με το αναγκαίο πολιτικό πλαίσιο, ναι στην ανοικτή δημοκρατική συζήτηση, με σεβασμό στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και πάνω απ’ όλα ναι στην ανάγκη της εργατικής τάξης και του λαού για ένα νικηφόρο κίνημα και μια ανατρεπτική αντικαπιταλιστική Αριστερά.
Όλοι συνειδητοποιούμε τα μεγάλα καθήκοντα της εποχής μας. Είναι επείγουσα η ανάγκη να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με συνείδηση των πολιτικών διαφωνιών που υπάρχουν, με προωθητικό πνεύμα και ειλικρινή προσπάθεια ανώτερης υπέρβασης σε ανατρεπτική αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της 16/2. Υπερασπίζεται την ουσία και τη δυνατότητα της μετωπικής συμπόρευσης, στη βάση του αναγκαίου πολιτικού πλαισίου χωρίς να στέκεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς και καλεί όλες τις πλευρές, συλλογικότητες και ανένταχτους αγωνιστές να πράξουν το ίδιο. θα συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην επιτυχία της, όσο και στο ξεδίπλωμα της αυτοτελούς πολιτικής παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την αντεπίθεση των λαϊκών – εργατικών αγώνων, για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής και αντιΕΕ Αριστεράς στις σημαντικές πολιτικές και εκλογικές μάχες που έρχονται.

Το γραφείο τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Αθήνα, 18/2/2014

www.narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: