Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
09/07/2013
1.       Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο  την πρωτοφανούς αυταρχισμού αστυνομική επιχείρηση ενάντια στους φοιτητές και εργαζομένους του Πανεπιστημίου Αθηνών που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, για την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η αστυνομική αυτή επιχείρηση ήρθε σε συνέχεια αντίστοιχων επεμβάσεων σε άλλα ιδρύματα το τελευταίο διάστημα. Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών σε πανεπιστημιακό χώρο, η προσπάθεια να παραβιαστεί με τροχό μία εκ των εισόδων του ιδρύματος, η μαζική προσαγωγή φοιτητών, όλα αυτά αποτελούν φασίζουσες πρακτικές που παραπέμπουν σε μέρες χούντας. Εντάσσεται δε αυτή η κίνηση σε ένα συνολικότερο παροξυσμό αυταρχισμού, όπως φάνηκε από τις επιστρατεύσεις απεργών, το «μαύρο» στην ΕΡΤ, την παράνομη προφυλάκιση του Κώστα Σακκά.
2.       Η κίνηση αυτή αποτυπώνει την πραγματική σκοπιμότητα που είχε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στόχος είναι η ποινικοποίηση και καταστολή των αγώνων των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των άλλων εργαζομένων.
3.       Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει την αντίθεση του πανεπιστημιακού κινήματος στο θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος και συνολικά στην αυταρχική και αντιδραστική «μεταρρύθμιση» της ανώτατης εκπαίδευσης. Η ίδια η στάση του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ και η απόφασή του να καλέσει την αστυνομία δείχνει το πόσο αντιδραστικό ρόλο θα παίξουν αυτά τα όργανα. Για εμάς παραμένουν όργανα χωρίς ουσιαστική νομιμοποίηση και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους.
4.       Θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματικό ότι μέχρι τώρα ούτε η Πρυτανεία ούτε η  Σύγκλητος του ΕΚΠΑ καταδίκασαν αυτή την επίδειξη αυταρχισμού. Όσο δεν παίρνουν θέση αντικειμενικά γίνονται συνένοχοι στην αυταρχική εκτροπή.
5.       Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η δική μας επιλογή είναι η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ο συντονισμός και η συμπόρευση μαζί με όλα τα κομμάτια που αγωνίζονται.
·         Συντονιζόμαστε μέσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, προετοιμάζουμεκλιμακώνουμε την αντιπαράθεση με τα Συμβούλια Ιδρύματος και τους αντιδραστικούς νόμους 4009/11, 4076/12 και 4115/13.
·         Επιδιώκουμε τον κοινό αγώνα με τους απεργούς στους ΔΗΜΟΥΣ, την αγωνιζόμενη ΕΡΤ, κάθε κλάδο που αγωνίζεται. Παρεμβαίνουμε σε κάθε σύσκεψη σωματείων και ομοσπονδιών που οργανώνεται. Επιδιώκουμε το συντονισμό και με όσους μαζικούς φορείς αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας.
·         Συμμετέχουμε μαζικά στη πανεργατική και πανϋπαλληλική απεργία στις 16 Ιουλίου

Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ από τα πανεπιστήμια Αθηνών, ΕΜΠ, Αιγαίου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Γεωπονικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: