Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ανακοίνωση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Λάρισας



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για τη δημοκρατία στον τόπο μας

1.      Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση 2.500 δημοσίων υπαλλήλων ήταν ένα αποφασιστικό βήμα από μεριάς της κυβέρνησης, που διέλυσε και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων έλπιζαν ότι η μνημονιακή συνταγή θα προχωρούσε με «συναινετικές» αποφάσεις, χωρίς σκληρές μονομερείς ενέργειες. Η ελπίδα αυτή νανουριζόταν με τις «ενοχλήσεις» και τις «αρνήσεις» των δύο πρώην συγκυβερνώντων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απέναντι στη ΝΔ.
2.      Η ενέργεια της άμεσης διακοπής του σήματος της ΕΡΤ είχε κι έναν ακόμα σαφή συμβολικό χαρακτήρα: η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρουν ούτε το Σύνταγμα, ούτε η Βουλή, ούτε οι νόμοι, ούτε το ΣτΕ, ούτε καν η διεθνής κατακραυγή. Για όσους δεν το είχαν ήδη αντιληφθεί, αυτός θα είναι εφεξής ο τρόπος διακυβέρνησής μας: αυταρχικός, σκληρά αντιλαϊκός και παράνομος.
3.      Φυσικά τα τελευταία γεγονότα δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι κυβερνώντες έχουν καταλάβει για τα καλά ότι είναι αδύνατον ο λαός να συναινέσει στην ακραία πολιτική του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της μαζικής φτωχοποίησης, του ξηλώματος του κράτους πρόνοιας. Ο μόνος δρόμος για να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι αυτός της αυταρχικής διακυβέρνησης και του φόβου. Και τον έχουν ήδη επιλέξει εδώ και δύο χρόνια: με κυβερνήσεις μη εκλεγμένων τεχνοκρατών (Παπαδήμου), με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (χωρίς έγκριση της Βουλής), με ψηφοφορίες με διαδικασίες κατεπείγοντος (για να αποτραπεί ακόμα και μια στοιχειώδης συζήτηση στη Βουλή) κτλ.
4.      Η παράκαμψη όμως κάθε «ενοχλητικού» θεσμού δεν αρκεί. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και ο απρόβλεπτος «εχθρός λαός» που με τις μαζικές διαδηλώσεις των δύο πρώτων χρόνων του μνημονίου (2010 – 2011), έδειξε ότι έχει τη δύναμη να δημιουργήσει προβλήματα στην «ομαλή υλοποίηση των μέτρων». Ενάντια σε αυτόν τον «εχθρό» στρέφεται η ολοένα και εντονότερη καταστολή των διαδηλώσεων (χημικά, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις) και ο επερχόμενος περιορισμός τους. Στην τρομοκράτηση αυτού του λαού αποσκοπούν η αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου που οδηγεί σε αργία υπαλλήλους που δεν έχουν καν δικαστεί, το σπάσιμο απεργιών (Χαλυβουργία) ή και καταλήψεων κτιρίων (ΔΕΗ) από τα ΜΑΤ, η αναστολή ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας με την επιστράτευση σε καιρό ειρήνης κάθε κλάδου που αγωνίζεται  (οδηγοί φορτηγών Δ.Χ., ναυτεργάτες, εργαζόμετρο ΜΕΤΡΟ, καθηγητές). Και όλα αυτά κάτω από την απόλυτη κάλυψη των διαπλεκόμενων ΜΜΕ που με το συνεχιζόμενο «μαύρο» - παρά την απόφαση του ΣτΕ – στις δημόσιες συχνότητες βλέπουν νέες ευκαιρίες πλιάτσικου ως ανταπόδοση των υπηρεσιών τους.
5.      Ένα ακόμα καινούριο στοιχείο είναι ότι, σε συνδυασμό με την κρατική καταστολή, ρόλο φίμωσης και τιμωρίας αναλαμβάνει ανοιχτά πλέον και το παρακράτος. Έτσι την ώρα που εκπαιδευτικοί ταλαιπωρούνται γιατί τόλμησαν να διδάξουν έργα του Ν. Γκάτσου και του Μ. Χατζηδάκι, την ώρα που καταστρέφονται αυτοκίνητα συνδικαλιστών και απειλείται η ζωή δημοσιογράφων, υπόδικοι για οπλοκατοχή  και βιαιοπραγίες από το χώρο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθερα, προφανώς ως αντάλλαγμα για τη στήριξή τους σε κάθε αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης, από την επιστράτευση των καθηγητών μέχρι το μαύρο στην ΕΡΤ.
Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν αντιμετωπίζουμε πια απλά  μια κακή πολιτική. Μια σκληρή κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε ένα αντιλαϊκό καθεστώς που διαμορφώνεται  ξηλώνοντας  μια – μια τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, συνάδελφοι, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ:



ü   ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,  ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
ü   ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ.
ü   ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΟΡΘΙΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ  ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ.



Λάρισα  25-6-2013


 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: