Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Debtocracy
Σταθμό στο χώρο της ηλεκτρονικής –και όχι μόνο- ενημέρωσης και των ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ αποτελεί πλέον το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για την κρίση Debtocracy-Χρεοκρατία σε σενάριο-σκηνοθεσία της Κατερίνας Κιτίδη και του ¨Αρη Χατζηστεφάνου. Μέσα σε λίγες ώρες από το βράδυ της Τετάρτης που έγινε διαθέσιμη η πρώτη –προσωρινή- κόπια του ντοκιμαντέρ είχε περισσότερες από 110.000 προβολές, (σε vimeo , dailymotion και youtube), ενώ έχει δεχτεί ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου. ¨Όπως ανακοίνωσαν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ μέσω twitter, οι συνεντέυξεις του debtocracy είναι πάρα πολλές και δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν στο σύνολο τους. Το επόμενο διάστημα από το διαδικτυακό χώρο του debtocracy θα γίνουν διαθέσιμα τα mini documentaries για όσους επιθυμούν περισσότερη τεκμηρίωση.
Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation, το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Τη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας και το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου ενώ την παραγωγή υπογράφει η εταιρεία BitsnBytes του Κώστα Εφήμερου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Βατικιώτης.
Το φαινόμενο Debtocracy –όπως τονίζουν οι δημιουργοί του- οφείλεται αποκλειστικά στους εκατοντάδες ανώνυμους και επώνυμους «συμπαραγωγούς» του που κάλυψαν μέσα σε λίγες ημέρες τα έξοδα παραγωγής και συνέχισαν να συνεισφέρουν για τα έξοδα διανομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου