Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΓΑΖΑ: ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΒΙ ΕΙΡΗΝΗΣ Πηγή: Ελευθεροτυπία


του Μ.ΛΙΤΣΗ

Εβραϊκές οργανώσεις ειρήνης ετοιμάζουν και αυτές το δικό τους καράβι για τη Γάζα. Την αποστολή ετοιμάζουν οι οργανώσεις «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή» που εδρεύει στη Γερμανία, «Εβραίοι υπέρ της Δικαιοσύνης για τους Παλαιστινίους» που εδρεύει στη Βρετανία και το δίκτυο εβραϊκών οργανώσεων ειρήνης στην Ευρώπη.
Ο τόπος και ο χρόνος της αποστολής κρατούνται μυστικοί για ευνόητους λόγους. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι οι λεπτομέρειες της αποστολής θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τον απόπλου του καραβιού. Πρόκειται για σκάφος μικρού μεγέθους, το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα σε μια συμβολική κίνηση να «δημιουργηθεί γέφυρα ειρήνης».
Οι διοργανωτές θα μεταφέρουν επίσης σχολικές τσάντες που θα περιέχουν σχολικά είδη, τα οποία συγκεντρώθηκαν από μαθητές στη Γερμανία, καθώς και μουσικά όργανα και είδη ζωγραφικής.
Τέλος στον αποκλεισμό
«Σκοπός μας, αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών, είναι να μπει τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος αποτελεί παράνομη συλλογική τιμωρία ολόκληρου του πληθυσμού». «Με την απόφαση για επίθεση στον στολίσκο της Γάζας, το Ισραήλ έδειξε στον κόσμο βίαιο και αποκρουστικό πρόσωπο», τονίζει η Εντιθ Λουτς, Γερμανοεβραία καθηγήτρια, διοργανώτρια και επιβάτισσα του «Εβραϊκού Καραβιού».
«Γνωρίζω, συμπληρώνει, ότι υπάρχουν αρκετοί Ισραηλινοί που αγωνίζονται με θάρρος για μια δίκαιη ειρήνη. Μέσω της αποστολής μας θα δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία στο κράτος του Ισραήλ να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος, αυτός του θάρρους και όχι του φόβου, ότι υπάρχει ο δρόμος της ελπίδας και όχι του μίσους». Δεκάδες διαδηλώσεις κατά του ισραηλινού «ρεσάλτο» στον «στολίσκο της Ελευθερίας», γίνονται τις τελευταίες μέρες και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, με συμμετοχή όλου του φάσματος του στρατοπέδου της ειρήνης. Από το «σιωνιστικό» Μέρετς και την κίνηση «Ειρήνη Τώρα», μέχρι τη ριζοσπαστικότερη οργάνωση «Γκους Σαλόμ» (Μέτωπο Ειρήνης), το Κ.Κ. Ισραήλ και τους αναρχικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: