Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

8/10/2009

Ανακοίνωση νΚΑ για τη χορήγηση των 33 αδειών σε ΚΕΣ


Μήπως ξεχάσατε τον ξενοδόχο;

Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στα δεδηλωμένα της δόγματα περί σεμνότητας και ταπεινότητας, μόλις δύο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, καταργώντας ακόμα και τα υποτυπώδη κοινοβουλευτικά προσχήματα χορήγησε (με ιδιαίτερη μέριμνα του ίδιου του πρώην υπουργού Α.Σπηλιωτόπουλου) 33 άδειες λειτουργίας σε αντίστοιχα «εργαστήρια ελευθέρων σπουδών» και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Η πραξικοπηματική αυτή de facto αναγνώριση των 33 αυτών ιδρυμάτων ως «πανεπιστήμια» αποτελεί την τελευταία πράξη, του αξιομνημόνευτου για την αντιδραστικότητα του, κυβερνητικού της έργου στην εκπαίδευση. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ψήφιση το 2007 του Νόμου Πλαίσιο παρά την καθολική απόρριψη από το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα, από την ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το 2008 της τροπολογίας για τα ΚΕΣ αλλά και πρόσφατα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ χωρίς να ληφθούν στο ελάχιστο υπόψη οι αποφάσεις των φοιτητών και των οργάνων τους. Αποτελεί κίνηση-πραξικόπημα που δείχνει εξ όνυχος τον λέοντα της νεοθατσερικής, καταβαραθρωμένης πλέον πολιτικής που με αγαστή συνέπεια υπηρέτησε τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών. Μιας κυβέρνησης που στο καιρό της κρίσης διάλεξε τους συμμάχους και τους εταίρους της, «ανακουφίζοντας» εν μια νυκτί τους ιδιοκτήτες των ψευτοπανεπιστημίων. Μιας κυβέρνησης που εμμέσως πλην σαφώς προτείνει στους 30.000 μαθητές που κόπηκαν και φέτος από τη βάση του 10 την συνέχιση της οικονομικής αφαίμαξης αυτών και των οικογενειών τους με την ιδιωτική εκπαίδευση.

Είναι φανερό ότι οι ευθύνες για την κατάπτυστη αυτή έγκριση των αδειών βαραίνουν πλέον και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την νέα υπουργό παιδείας. Όσο δεν αποσύρει άμεσα το σύνολο των αδειών που χορηγήθηκαν, όσο δεν αποσύρει όλα τα νομοσχέδια για τα ΚΕΣ που ψήφισε η ΝΔ και που άμεσα ή έμμεσα παραβιάζουν το άρθρο 16 και τους μεγαλειώδεις μαζικούς αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, όσο δεν αποσύρει τον επιχειρηματικό αντιδημοκρατικό Νόμο Πλαίσιο του 2007 που προλειαίνει το έδαφος για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι συνένοχη! Είναι κενό γράμμα οι καταγγελίες του Α.Σπηλιωτόπουλου χωρίς την άμεση ακύρωση όλων των ψηφισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ διατάξεων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βέβαια οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μάλλον μικρό καλάθι πρέπει να κρατάνε όσον αφορά την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η παράταξη που έγινε ο πρώτος θιασώτης στην χώρα μας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που στηρίζει (όπως έδειξε άλλωστε περίτρανα και τα χρόνια τις διακυβέρνησης της) την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το πανεκπαιδευτικό κίνημα με τους ανυποχώρητους αγώνες του που όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να μπλοκάρει την κυβερνητική πολιτική πρέπει χωρίς καμιά αναμονή να βρεθεί πάλι στο δρόμο του αγώνα για την άμεση ανάκληση όλων των αδειών των κολεγίων, την ανατροπή συνολικά όλων των μέτρων που εφάρμοσε που η ΝΔ με την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δείξει ότι όσοι διαλέγουν στους δυσβάσταχτους καιρούς της κρίσης να συνταχθούν με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, διαλέγουν να δίνουν δώρα στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Ο μόνος εγγυητής της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους είναι το κίνημα των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων! Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν ακολουθήσει την πολιτική της ΝΔ και των προηγουμένων δικών της κυβερνήσεων είναι βέβαιο ότι στη «μάχη των μαχών» (όπως αποκάλεσε η νέα Υπουργός το χώρο της παιδείας) είναι καταδικασμένη να ηττηθεί από τους ανατρεπτικούς αγώνες διαρκείας της νεολαίας!

8-10-2009

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: