Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Απεργία; Κλείνω το μαγαζί! (συμβαίνει στην Πάτρα)
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Εκπληκτικές διαστάσεις λαμβάνει η πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, με την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων, στις εφημερίδες «Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή» της Πάτρας σε ένα κοινό μέτωπο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και της Ένωσης Υπαλλήλων και Γραφικών Τεχνών.

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ημέρα» είχε ανακοινώσει ότι αν δεν αναστελλόταν η προχθεσινή απεργία, θα προχωρούσε στην οριστική αναστολή έκδοσης της εφημερίδας. Συγκεκριμένα, ο μεγαλοεπιχειρηματίας ιδιοκτήτης της, Θ. Καμπέρος, με ένα κατάπτυστο άρθρο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του», την Τετάρτη, είχε απειλήσει ανοιχτά τους εργαζόμενους πως αν συμμετάσχουν στην προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση θα τους απολύσει (ολόκληρη η απειλή του, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του, βρίσκεται στο εξώφυλλο που δημοσιεύουμε).

«Εχουν λυσσάξει τα συνδικάτα με τις “καθυστερήσεις καταβολής μισθών" και κάποιες διακοπές συνεργασίας και δεν αναλογίζονται, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ότι το δάσος είναι πολύ μεγαλύτερο από μερικά δέντρα» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ευτράπελα για να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες μπίζνες του (θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε).

Απ’ ότι μαθαίνουμε, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν τώρα στην εκλογή μίας τριμελούς επιτροπής, προκειμένου να τους εκπροσωπεί στην διαπραγμάτευση με την ιδιοκτησία για την διαδικασία ομαδικής απόλυσης . Η εκδοτική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία εκκαθάρισης από χθες το πρωί (κατά τα λοιπά περίμενε την απεργία…).

Μπορεί μια 24ωρη απεργία να έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ενός μέσου ενημέρωσης;

Με τίτλο «Οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν να κλείσει η ιστορική εφημερίδα ΗΜΕΡΑ» εκδόθηκε, χθες, και η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και της Ένωσης Υπαλλήλων και Γραφικών Τεχνών χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, στις εφημερίδες «Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή» της Πάτρας».

«Το μήνυμα που εστάλη ήταν σαφές. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο δεν πρόκειται να δεχθούν πρακτικές που παγιώνουν καταστάσεις αυθαιρεσίας και παρανομίας και θα συνεχίσουν τους αγώνες τους έως ότου επέλθει καθεστώς πλήρους νομιμότητας σε ό,τι αφορά στην κανονική καταβολή των αμοιβών, στην ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων, στην απαρέγκλιτη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

«Η ενότητα του κλάδου είναι η μεγάλη ισχύς του, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην συνέλευση των εργαζομένων στις τέσσερις εφημερίδες, το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ και φυσικά στην απεργία της ίδιας μέρας.
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο διεκδικούν το αυτονόητο και το νόμιμο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Διεκδικούν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, την εργασιακή τους ασφάλεια και το δικαίωμα σε μια κανονική σύνταξη».

«Σε ό,τι αφορά στην παράνομη και προσχηματική απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ημέρα» κ. Θεόδωρου Καμπέρου να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας, με άλλοθι την απεργία των εργαζομένων, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών, διαμηνύουν στον κ. Καμπέρο ότι αν αναζητεί άλλοθι και προσχήματα ας ψάξει αλλού να τα βρει και όχι στην δίκαιη απεργία των εργαζομένων».

«Η απόφαση αυτή εξωθεί στην ανεργία περίπου 50 εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το πείσμα της ιδιοκτησίας. Δεν είναι δυνατόν η κοινή γνώμη της πόλης να δεχθεί ότι η κήρυξη μιας 24ωρης απεργίας μπορεί να έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ενός μέσου ενημέρωσης».

«Καλούμε τον κ. Θεόδωρο Καμπέρο να ανακαλέσει την απόφαση του, καλούμε επίσης τους φορείς της πόλης να υποστηρίξουν το αίτημα επαναλειτουργίας της εφημερίδας, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και στην βάση της τήρησης όλων των προβλεπομένων απο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όρων και προϋποθέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: