Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Και τρίτος νεκρός εργάτης στη ΛΑΡΚΟ PDF Print E-mail
Monday, 07 September 2009 14:32
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ένοχη η πολιτική που θυσιάζει τα πάντα στην κερδοφορία του κεφαλαίου – υπεύθυνες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ένας ακόμη νεκρός εργάτης -τραυματίας που υπέκυψε στα τραύματα του- ήρθε σήμερα να προστεθεί στους δύο εργάτες που κάηκαν ζωντανοί σε διαφορετικά συμβάντα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Τα εργατικά αυτά εγκλήματα αποτελούν μια ακόμη πράξη, στο μεγάλο κατάλογο εργατικών εγκλημάτων που έχουν συμβεί στη ΛΑΡΚΟ από τη μέρα της λειτουργίας της, αλλά και συνολικά στους τόπους δουλειάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε δύο μέρες σκοτώνεται και ένας εργάτης. Μέσα στο 2008 σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς 146 εργάτες, ενώ τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήματα» από τις αρχές του 2009 ανέρχονται σε τουλάχιστον 53.

Αποτελεί πρόκληση να μιλάει κανείς για ‘’ατυχήματα’’ και ‘’ανθρώπινα λάθη’’ και να αντιμετωπίζονται οι θάνατοι των εργατών σαν στατιστικά συμβάντα. Οι πραγματικοί ένοχοι που πρέπει να τιμωρηθούν με την δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, έχουν ονοματεπώνυμο.

- Ένοχη είναι η πολιτική που θυσιάζει τα πάντα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, έχει οδηγηθεί από τη διοίκηση και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνειδητή υποβάθμιση, με σκοπό να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να ιδιωτικοποιηθεί, διαδικασία άλλωστε που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, έχει τραγικές επιπτώσεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς γίνονται περικοπές στο προσωπικό, στους μισθούς, αλλά και στις δαπάνες που σχετίζονται με τη συντήρηση και τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο.

- Ένοχο είναι το καθεστώς των εργολαβιών και της ελαστικής εργασίας που έχει εξαπλωθεί στη ΛΑΡΚΟ και αλλού γιατί μειώνει το κόστος της εργατικής δύναμης. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και εφάρμοσαν το σχετικό νόμο για τις εργολαβίες, καθώς και τις διατάξεις για την μερική απασχόληση. Από τους 500 περίπου εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι 250 δουλεύουν μέσω εργολάβων. Εκτός όμως από την αθλιότητα των υπεργολαβιών, στη ΛΑΡΚΟ, δεκάδες εργάτες απασχολούνται ως αυτό-απασχολούμενοι (!), με ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Τα κροκοδείλια προεκλογικά δάκρυα των κομμάτων εξουσίας, αποτελούν ασέβεια προς τους νεκρούς εργάτες και πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συστράτευση για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εντατικοποίησης, της ελαστικής εργασίας, των απολύσεων. Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα εργατικό κίνημα να δώσει και να κερδίσει πραγματικές μάχες με την πολιτική του όποιου επίδοξου κυβερνητικού διαχειριστή, των εργοδοτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαδεύουν τα εργατικά δικαιώματα.

7/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: