Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

οχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
Για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπουλήσει την Δημόσια περιουσία των ΔΕΚΟ και τον οργανισμών κοινής ωφέλειας. Με πρόσχημα αυτή την φορά και την οικονομική κρίση και τις εισπρακτικές ανάγκες προχωράει στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, των λιμανιών, της Δημόσιας Ύδρευσης κλπ. Στους Δήμους μια σειρά από υπηρεσίες περνάνε στους ιδιώτες είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Προσκολλημένοι στις Νεοφιλελεύθερες εμμονές τους Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ συνεχίζουν το καταστροφικό έργο της αρπαγής του δημόσιου πλούτου, ακόμη και τώρα που η διάλυση που φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν εξαναγκάσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων να επανακρατικοποιούν άρον-άρον (πχ Ύδρευση στο Παρίσι, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία κλπ)
Όχι στις απολύσεις και την ελαστική εργασία.
Όχι στις αυξήσεις των τιμολογίων.
Η συνταγή των Golden Boys σε όλες τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες είναι ίδια και απαράλλακτη. Μαζικές απολύσεις του πιο έμπειρου και παραγωγικού προσωπικού (με εθελούσιες εξόδους, αλλά και άμεσες απολύσεις) με το πρόσχημα του κόστους, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των μισθών είτε με την επιβολή νέων συμβάσεων, είτε με εκτεταμένη χρήση εργολαβιών και ενοικίασης εργαζομένων.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες πάντα γίνονται ακριβότερες και χειρότερες. Οι «μη κερδοφόροι» κλάδοι. δηλαδή σχεδόν κάθε υπηρεσία που με βάση τις κοινωνικές ανάγκες παρέχεται ασχέτως κόστους (άγονες γραμμές, υποδομές σε απομακρυσμένες περιοχές, κλπ) είτε καταργούνται είτε εξαιρούνται από την ιδιωτικοποίηση (οδηγούμενες στον μαρασμό) για να μην «φορτωθούν» στου νέους μετόχους. Τα μερίσματα των μετόχων είναι η μέγιστη προτεραιότητα και οι αυξήσεις των τιμολογίων παρουσιάζεται πάντα σαν μονόδρομος. Μαζί με τους μετόχους μια πλειάδα «στελεχών», εργοληπτών και προμηθευτών κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις άλλες υπηρεσίες, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας που πληρώνει περισσότερο για λιγότερες και χειρότερες υπηρεσίες.
Επανακρατικοποίηση και εργατικός έλεγχος των ΔΕΚΟ και των τραπεζών
Απέναντι στους μονόδρομους της αγοράς απαντάμε με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Κάθε ιδιωτικοποίηση σημαίνει αρπαγή του δημόσιου – κοινωνικού πλούτου. Η αποδοχή των «νόμων της αγοράς» υπονομεύει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Απαιτούμε όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (συγκοινωνίες, ενέργεια, επικοινωνίες, φάρμακα , υγεία κλπ) να είναι αποκλειστικά δημόσιες και με εργατικό έλεγχο. Να σταματήσει τώρα το ξεπούλημα της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΤΑ, των λιμανιών. Να επανακρατικοποιηθούν όσες ΔΕΚΟ έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Δημόσιο τραπεζικό σύστημα με εργατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση των ληστρικών ιδιωτικών και «κρατικών» τραπεζών. Να καταργηθεί ο νόμος για τις ΣΔΙΤ και να ακυρωθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις.
Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, οι εργολαβίες, οι ενοικιάσεις εργαζομένων και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους.

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή
Δυτικής Θεσ/νίκης (antarsyastadytika@gmailcom)

Δεν υπάρχουν σχόλια: