Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Άρθρο του Δημ. Δεσύλλα για τις Ευρωεκλογές

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

---

Μ

ετά το Δεκέμβρη, μέσα στην κρίση και μπροστά στην καταιγιστική επίθεση, που Ε.Ε. και κυβέρνηση της Ν.Δ. έχουν εξαπολύσει ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, η μάχη των Ευρω-εκλογών της 7/6/09 αποκτά πολύ μεγάλη πολιτική σημασία.

Στις Ευρωεκλογές η αστική τάξη και οι κυρίαρχοι κύκλοι επιδιώκουν : Να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση - συνενοχή στην αντιλαϊκή επίθεση που γίνεται ήδη και που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, για την καπιταλιστική διέξοδο από την κρίση. Να εκτονώσουν και να ενσωματώσουν τη διευρυμένη εργατική αγανάκτηση, νεολαιΐστικη οργή και λαϊκή διαμαρτυρία. Να καθηλώσουν στα όρια του συστήματος τη νέα ριζοσπαστικοποίηση - πολιτικοποίηση και τη βαθύτερη αναζήτηση προς τα αριστερά. Να δοκιμάσουν και να προωθήσουν τις "εναλλακτικές" στη Ν.Δ., αντιλαϊκές πολιτικές λύσεις : Είτε πρόκειται για ακροδεξιά συμμαχία Ν.Δ. - ΛΑΟΣ "χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη" και με πλήρη υιοθέτηση της αντιδραστικής πολιτικής του. Είτε για κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είτε για την άμεση στήριξη ή και απλή ανοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην επερχόμενη νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Που θα εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, σε χειρότερη εκδοχή, λόγω της νεοσυντηρητικής του μετάλλαξης και λόγω της κρίσης.

Για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για το λαό και την Αριστερά, οι Ευρωεκλογές έχουν άλλη, διαφορετική πολιτική σημασία : Η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει βήμα βαθύτερης και ουσιαστικότερης καταδίκης της αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής της Ε.Ε., της κυβέρνησης της Ν.Δ. και γενικότερα του αστικού συνασπισμού εξουσίας. Βήμα δημιουργίας καλύτερων όρων για νικηφόρους αγώνες στη μετεκλογική περίοδο. Βήμα ανάδειξης ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για την Αριστερά που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η εποχή μας.

Γι΄ αυτά τα ζητούμενα και μ΄ αυτά τα κριτήρια συμμετέχει και δίνει αποφασιστικά τη μάχη στις Ευρωεκλογές η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε να γίνει ένα ακόμη, έμπρακτο βήμα στην κατεύθυνση του πόλου - μετώπου της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, σύγχρονης Κομμουνιστικής Αριστεράς. Της Άλλης Αριστεράς, που τη χρειάζονται επειγόντως οι εργαζόμενοι και η νεολαία, για πολλούς, αλληλένδετους και σοβαρούς λόγους :

Ÿ ΠΡΩΤΟ : Για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η στρατηγική επίθεση Κεφαλαίου - Ε.Ε. - Κυβέρνησης, η παλιά αλλά και η νέα, λόγω της κρίσης. Για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, οι καπιταλιστές. Για έκτακτα μέτρα υπέρ των εργαζομένων, λόγω της κρίσης. Για να μην κρατικοποιηθούν και κοινωνικοποιηθούν οι ληστείες και οι ζημιές των καπιταλιστών. Για την άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που αποτελεί κρίκο για έμπρακτη σύγκρουση με τη συνολική πολιτική της Ε.Ε. Απόκρουση - ανατροπή της επίθεσης που μπορεί να γίνει μόνο με τη γραμμή των ενωτικών, μαχητικών, αποτελεσματικών και νικηφόρων αγώνων, στα χέρια των ιδίων των εργαζομένων.

Ÿ ΔΕΥΤΕΡΟ : Για βαθιά και ουσιαστική καταδίκη της Ε.Ε. και της αντιδραστικής πολιτικής της. Της πολιτικής της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ, του Ευρώ, του εφιαλτικού Συμφώνου Σταθερολιτότητας. Της ΚΑΠ, που χειροτερεύει συνεχώς. Της αντεργατικής στρατηγικής Λισσαβόνας - Μπολώνιας - Μπολγκεστάϊν. Των διαδοχικών Ευρωτρομονόμων και της Ευρωκαταστολής. Της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Του Ευρωχαφιεδισμού και του ωμού αντικομμουνισμού. Του αντιδραστικού Ευρωσυντάγματος και της Ευρωσυνθήκης. Του Ευρωστρατού, των ιμπεριαλιστικών διευρύνσεων και επεμβάσεων της Ε.Ε., αυτοτελώς ή μαζί με τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ. Καταδίκη ουσιαστική, με τη γραμμή της ρήξης, ανατροπής, αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης απ΄ αυτήν, ως συμβολής στη διάλυση της Ε.Ε. και σε μια άλλη διεθνοποίηση. Διεθνοποίηση εργατική - σοσιαλιστική, με σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική, στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.

Ÿ ΤΡΙΤΟ : Για αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της αντιλαϊκής πολιτικής της. Της πολιτικής της εξουθενωτικής λιτότητας, της καλπάζουσας ανεργίας, της φορομπηξίας και της αντιασφαλιστικής επιδρομής. Της διαφθοράς και των σκανδάλων, των Βατοπεδίων και των "σεμνών και ταπεινών" κουμπάρων. Των 28 δισ. Ευρώ στις Τράπεζες και άλλων 28 δισ. Ευρώ για νέους πολεμικούς εξοπλισμούς. Της ληστείας χωρίς κουκούλα στα εργατικά, αγροτικά και λαϊκά εισοδήματα. Της καταστολής και των τρομονόμων, των νέων "ιδιώνυμων" και των καμεροχαφιέδων. Καταδίκη αποτελεσματική της Ν.Δ. και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής, με τη γραμμή των μαζικών πολιτικών αγώνων, δηλαδή της ανατροπής "από τα κάτω και από τα αριστερά". Της ανατροπής από τη σκοπιά της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και στην προοπτική της Εργατικής Δημοκρατίας και της σύγχρονης Κομμουνιστικής κοινωνίας. Κοινωνίας που αναβλύζει από τις εκρηκτικές αντιθέσεις και τις νέες υλικές δυνατότητες της εποχής μας.

Ÿ ΤΕΤΑΡΤΟ : Για αποτελεσματική καταδίκη της νεοσυντηρητικής πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για πολλούς λόγους : Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άνοιξε το δρόμο στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που υλοποιεί η Ν.Δ. Γιατί πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια την άτυπη συγκυβέρνησή του - "μαϊμού" αντιπολίτευσή του στη Ν.Δ. Γιατί πολλές φορές, στις κρίσιμες στιγμές "βγήκε από τα δεξιά" στη Ν.Δ. (π.χ. Σχέδιο Ανάν, Ευρωσύνταγμα, ανασφάλιστη εργασία νεολαίας, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και άρθρο 16 του Συντάγματος κ.ά.). Για τη νέα προσπάθειά του να εγκλωβίσει ξανά και να ενσωματώσει στην αστική πολιτική την εργατική και λαϊκή αγανάκτηση. ΄Εμπρακτη καταδίκη της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να γίνει με όσους θέλουν να συγκυβερνήσουν μαζί του ή να το στηρίξουν (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Ούτε με κείνους που αρνούνται να κάνουν τη στοιχειώδη αυτοκριτική για τη μακρόχρονη πολιτική "ουράς" στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τις ολέθριες συγκυβερνήσεις του 1989 (Κ.Κ.Ε.).

Ÿ ΠΕΜΠΤΟ : Για να υπάρξει μαχητική, εργατική, αριστερή αντιπολίτευση, άμεση ανάγκη των εργαζομένων, αντί για τη "μαϊμού" αντιπολίτευση - άτυπη συγκυβέρνηση, πότε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πότε της Ν.Δ.

Ÿ ΕΚΤΟ : Για να προωθηθεί η ενότητα της Εργατικής Τάξης, αντί για τη σημερινή πολυδιάσπαση, κατακερματισμό, συντεχνιασμό, αποπολιτικο-ποίηση και αποσυντονισμό των αγώνων έως και "κοινωνικό αυτοματισμό".

Ÿ ΕΒΔΟΜΟ : Για να αναγεννηθεί, ανασυγκροτηθεί, επαναθεμελιωθεί το Εργατικό Κίνημα, ως συνολικό αντίπαλο δέος απέναντι στην αστική πολιτική, αντί για τη σημερινή υποταγή, αστικοποίηση και εκφυλισμό του.

Ÿ ΟΓΔΟΟ : Για να γίνει πράξη ο πόθος και η απαίτηση των αριστερών ανθρώπων για Κοινή Δράση όλης της Αριστεράς στη βάση αρχών, αντί για το σημερινό "κανιβαλλικό" και εν πολλοίς απολίτικο ενδοαριστερό "εμφύλιο". Εμφύλιος, που εμποδίζει σοβαρά την ενότητα της Εργατικής Τάξης, την αναγκαία κοινή δράση και κυρίως την απόκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης. Για να δυναμώσει ιδιαίτερα η Κοινή Δράση όλης της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κυρίως η πολιτική της αποτελεσματικότητα, που είναι το τρωτό σημείο της.

Ÿ ΕΝΑΤΟ : Για να ανοίξει και να γίνει, επιτέλους, ένας ουσιαστικός διάλογος στην Αριστερά και μπροστά στους εργαζόμενους, για τα μεγάλα θεωρητικά ζητήματα της εποχής μας, αντί για τους σημερινούς "διαλόγους κουφών" και παράλληλους μονολόγους!

Ÿ ΔΕΚΑΤΟ : Για να επαναθεμελιωθούν, επανεξορμήσουν, γίνουν ελκυστικές, συγκινήσουν και εμπνεύσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία οι απελευθερωτικές, επαναστατικές, σύγχρονες κομμουνιστικές ιδέες. Πραγματικό αντίπαλο δέος στις αντιδραστικές ιδέες που τροφοδοτεί η κρίση (ρατσισμός, νεοφασισμός, ανορθολογισμός κ.ά.).

Ÿ ΕΝΔΕΚΑΤΟ : Γιατί δεν μπορεί ο ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιατί επιμένει στο αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς και παντού. Είτε ως πολιτική γραμμή στα κινήματα, είτε ως διαχείριση και συνδιαχείριση (π.χ. Γαλλία, Ιταλία). Αρνείται τη ρήξη, την ανατροπή, την επανάσταση. Συγκυβερνά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε Δήμους, Νομαρχίες, Συνδικάτα. Ταυτίζεται με τον υποταγμένο και εκφυλισμένο συνδικαλισμό. Προτείνει ένα νέο, ανεδαφικό "κοινωνικό συμβόλαιο" μιας δήθεν πιο φιλολαϊκής διαχείρισης ή συνδιαχείρισης του συστήματος με κάποιο καλύτερο - ανύπαρκτο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Παραμένει συνένοχος και σιδηροδέσμιος στη διαχειριστική και φιλο-Ε.Ε. πολιτική, που προωθεί πανευρωπαϊκά το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ÿ ΔΩΔΕΚΑΤΟ : Γιατί δεν μπορεί το Κ.Κ.Ε. Γιατί στάθηκε εχθρικά, απέναντι στην εξέγερση - έκρηξη του Δεκέμβρη. Ηγείται στον ενδοαριστερό "εμφύλιο", εμποδίζοντας σοβαρά την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης. Επιμένει στο αντιμονοπωλιακό μέτωπο της λαϊκής οικονομίας - εξουσίας, χωρίς να προηγηθεί η επανάσταση, δηλαδή στο έδαφος του καπιταλισμού. Αρνείται τη στοιχειώδη αυτοκριτική για την πορεία του. Επιμένει να ταυτίζει με σοσιαλισμό - κομμουνισμό ό,τι χρεωκόπησε και παταγωδώς κατέρρευσε σε Ανατολή και Δύση, ό,τι δυσφήμησε και συκοφάντησε τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και τις ευγενικές κομμουνιστικές ιδέες. Εμποδίζει την κομμουνιστική επαναθεμελίωση (Προγράμματος, Κινήματος, Κόμματος) που απαιτεί η εποχή μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στις Ευρωεκλογές. Ψήφος στην Αριστερά της Ανατροπής είναι ουσιαστική συμβολή σε νικηφόρους αγώνες της "επόμενης μέρας", στην ταξική αναγέννηση του Εργατικού Κινήματος και κυρίως στην Άλλη Αριστερά, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η εποχή μας. Ουσιαστική ενίσχυση και συμβολή σε μια νέα, ενωτική και μετωπική προσπάθεια μακράς πνοής!

Δημ. Δεσύλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: