Τρίτη 7 Απριλίου 2020

7 Απρίλη: Παγκόσμια ημέρα υγείας






7 Απρίλη παγκόσμια ημέρα υγείας...
...σε έναν κόσμο που η αξία της ζωής παίζεται στα χρηματιστήρια...
Καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξελισσόμενη επηρεάζει όλο και περισσότερο τους κατοίκους της χώρας, η κυβέρνηση δε δείχνει καμία διάθεση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας στην κατεύθυνση που προτείνεται από το σύνολο των υγειονομικών, το οποίο δίνει αυτή τη στιγμή τη μάχη εναντίον της πανδημίας. Αντίθετα επιμένει σε μια επικοινωνιακή, λογιστική και στατιστική διαχείριση της πανδημίας με χρυσό κανόνα «λεφτά για το κεφάλαιο και όχι για τη δημόσια υγεία».
Η κυβέρνηση φαίνεται πως περισσότερο ενδιαφέρεται να περισώσει τα οικονομικά της στηρίγματα και τους βασικούς πυλώνες της αστικής πολιτικής παρά την ανθρώπινη ζωή. Το σχέδιό της στηρίζεται στους εξής πυλώνες: Πρώτον ακριβοπληρωμένη (11.000.000 πριμ στα ΜΜΕ) προπαγάνδα προκείμενου να ριζώσει βαθιά κοινωνικά η «ατομική ευθύνη» ως προϋπόθεση συγκάλυψης των δολοφονικών ευθυνών των κυβερνητικών κλιμακίων. Δεύτερον ένα μπαράζ οριζόντιων και παράλογων απαγορεύσεων (κλείσιμο παραλιών, έλεγχο κίνησης μέσω καταγραφής στοιχείων από εταιρίες πληροφορικής κτλ) που δεν υπακούν σε καμία υγειονομική αναγκαιότητα, αλλά στην απεγνωσμένη προσπάθεια παρουσίασης «έργου για τη δημόσια υγεία» και στην υβριδική νομιμοποίηση ενός καθεστώτος «εκτάκτου ανάγκης» διαρκούς χρήσης. Παραδείγματα αυτής της αρρωστημένης στρέβλωσης η έκθεση χιλιάδων εργαζομένων σε κίνδυνο (ακόμα και σε χώρους που υπάρχουν κρούσματα -βλ. εργοστάσιο στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης), χιλιάδων ανθρώπων σε χώρους εγκλεισμού (στρατόπεδα, camp - στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, φυλακές κτλ), τη στιγμή που απαγορεύεται η βόλτα στις παραλίες, παρότι οι πολίτες κατά κανόνα τηρούν τις ιατρικές συστάσεις. Τρίτον τη στήριξη μερίδων του κεφαλαίου που αυτή τη στιγμή μετατρέπουν την υγειονομική κρίση σε «ευκαιρία» είτε με την απευθείας χρηματοδότησή τους (βλ. 30.000.000 σε ιδιωτικές κλινικές) είτε με την κάλυψη του τεράστιου πογκρόμ εργοδοτικής ασυδοσίας που ανθεί το τελευταίο διάστημα.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί άμεσα, καθώς θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές με δύο τρόπους. Πρώτον αφήνοντας εντελώς ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας, τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης καθώς και χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν νυχθημερόν στην εφοδιαστική και παραγωγική αλυσίδα, αλλά και όλους τους ανθρώπους που το σύστημα αντιμετωπίζει ως «δεύτερης κατηγορίας» (μετανάστες, στρατευμένους κτλ). Δεύτερον γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός κύματος ανείπωτης φτώχειας που θα έρθει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας διατήρησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εις βάρος εισοδημάτων, θέσεων εργασίας, δημόσιων αγαθών κτλ. Η συνέχιση προώθησης όλων των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της αστικής πολιτικής εν μέσω πανδημίας και η κλιμάκωσή τους αποτελεί την επιβεβαίωση του σχεδίου να φορτωθούν τα βάρη που θα προκύψουν αυτή την περίοδο και θα προστεθούν σε εκείνα της πανταχού παρούσας καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού.
Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση δεν αρκεί ο εγκλωβισμός και η απομόνωση στα σπίτια μας. Να μη μετατραπεί το «μένουμε σπίτι» σε μέθοδο φυλάκισης δικαιωμάτων και αυτοχειρία σε έναν προμελετημένο φόνο. Απαιτείται η δημιουργία ενός ρεύματος διεκδίκησης των όρων επιβίωσης του λαού, που θα διεκδικεί τη ζωή του απέναντί σε ένα σύστημα που τον έχει ξεγράψει προ πολλού. Από αυτή την άποψη δεν είναι ώρα «εθνικής ομοψυχίας», στην οποία μας καλούν τα κυβερνητικά κέντρα, έχοντας την απόλυτη συναίνεση του αστικού πολιτικού συστήματος. Για να ζήσει ο λαός πρέπει να χάσει η εγχώρια και διεθνής ελίτ του αγροτοδιατροφικου τομέα, της φαρμακοβιομηχανίας, των στρατηγικών τομέων της παραγωγής. Είναι ώρα να φουντώσει η ταξική αλληλεγγύη για να μην υπάρχουν «ξεγραμμένοι» σε αυτή τη μάχη. Είναι ώρα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να σπάσει την απαγόρευση της κοινωνικής δράσης ως βασική προϋπόθεση ενός ρεύματος επιβολής των κοινωνικά αναγκαίων σήμερα.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης που οργανώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τις αγωνιζόμενες συλλογικότητές στις κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Να στείλει ο λαός με όποιο τρόπο μπορεί μήνυμα για μία δυνατή καθολική δημόσια υγεία! Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όλοι εξάλλου συμμετέχουμε σε αυτές με όλα τα μέτρα προστασίας. Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η συνέχιση και η μακροημέρευση αυτής της πολιτικής.
Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.
Φοράμε τις μάσκες μας δεν κλείνουμε το στόμα μας









·         Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού), μόνιμη δουλειά και επαρκή στελέχωση όλων των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας. Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα. Άμεση λειτουργία των ήδη υπαρχουσών , αλλά ανενεργών, δομών δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψη, όπως τα  Περιφερειακά Ιατρεία σε χωριά και κωμοπόλεις , και δημιουργία και νέων δομών, ώστε να έχει ο λαός της υπαίθρου άμεση πρόσβαση στη δημόσια υγεία και για να αποσυμφορηθούν τα Γενικά Νοσοκομεία.
·         Να επιταχθούν άνευ όρων και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας. Να αποκτήσει αποφασιστικό ρόλο και έλεγχο ο σύλλογος των εργαζομένων σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Να αποκτήσει αποφασιστικό ρόλο στήριξης και βοήθειας το τοπικό κίνημα αλληλεγγύης και οι μορφές αυτοοργάνωσής του, που δρουν γύρω από κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας.
·         Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαγνώσεις, εντοπισμό των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες παραμονής στο σπίτι (προμήθειες τεστ, σχετικός εξοπλισμός). Χρηματοδότηση δημόσιων φορέων για διεξαγωγή των τεστ και όχι για τους μεσάζοντες ιδιωτικών κέντρων. Να γίνει ευρύς έλεγχος και καταγραφή κρουσμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
·         Δωρεάν παροχή προληπτικών μέσων ατομικής προστασίας σε όλους (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ). Να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, παίρνοντας από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει.
·         Να παρθούν μέτρα για επαρκή φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη σε όλους τους νοσούντες.
·         Ειδική μέριμνα και φροντίδα για όλους τους ευάλωτους, μοναχικούς, ηλικιωμένους, άστεγους, ανθρώπους που διαβιούν σε κακοποιητικό περιβάλλον (γυναίκες, παιδιά, ανθρώπους της LGBTQ κοινότητας και όσους/ες το αντιμετωπίζουν) με επίταξη καταλυμάτων και ξενοδοχείων για τη στέγαση όλων.
·         Άμεσο κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κλειστών και «ανοικτών», μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, στέγαση σε κατοικίες, επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους τους πρόσφυγες. Εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων υγιεινής διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας. Αποσυμφόρηση των φυλακών.
·         Έλεγχος τιμών, πάταξη της αισχροκέρδειας και των απευθείας χαριστικών αναθέσεων του δημόσιου σε ιδιώτες αυτή την περίοδο.
·         Φροντίδα για την επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην εφοδιαστική αλυσίδα για όλη την επόμενη περίοδο.
·         Προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία, διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αποτελούν κρίσιμους τομείς για την υγεία, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις ανάγκες συγκοινωνίας, επικοινωνίας κ.α.. Άδειες με πλήρεις αποδοχές για άρρωστους, ευάλωτους, εγκύους, όσους φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Καμιά απόλυση, όχι στην αναστολή των συμβάσεων, καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, σε όρους και συνθήκες εργασίας. Όχι στις επεκτάσεις των ωραρίων. Καμιά μείωση μισθών, πλήρης καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επαρκή μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
·         Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.
·         Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάγωμα ενοικίων, κατάργηση εξώσεων.
·         Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιοι κλπ.) που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή