Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ νΚΑ

Διαβάστε τα σχέδια θέσεων και τα κείμενα διαλόγου για το συνέδριο για το συνέδριο με κλικ εδώ.

Ξεκίνησε ο προσυνεδριακός διάλογος για το 3ο συνέδιο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση: η αποστολή των κειμένων γίνεται προς τις διευθύνσεις info@nka.gr και prin@otenet.gr, με την ένδειξη "για τον προσυνεδριακό διάλογο της νΚΑ". Για δημοσίευση στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, το μέγεθος των κειμένων πρέπει να είναι έως 700 λέξεις.

Σήμερα θα γίνει τελικά η πορεία των εργαζομένων της ELITE προς το υπουργείο Εργασίας

Η πορεία αναβλήθηκε γιατί το υπουργείο ανέβαλε την προγραμματισμένη χθεσινή συνάντηση, "ζητώντας" μάλιστα μέσω του γενικού γραμματέα, απ' ότι μας έλεγαν οι εργαζόμενοι χθες, να ανοιχθούν οι αποθήκες για να βγει το εμπόρευμα στην αγορά. Η στάση αυτή του υπουργείου που παρεμβαίνει υπέρ της ιδιοκτησίας έτσι απροκάλυπτα καθώς και η κοροϊδία για τα 1000 ευρώ ενίσχυσης που τη μια τα δίνει, την άλλη τα μειώνει στο μισό και τη τρίτη τους υπόσχεται ότι θα τα δώσει εκβιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τους εργαζόμενους, τους έχει εξοργίσει. Δηλώνουν ανυποχώρητοι και δεν θα κάνουν πίσω αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η συγκέντρωσή τους στο υπουργείο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί όπου θα καταλήξουν με πορεία που θα ξεκινήσει στις 8:30 από το εργοστάσιο. Παράλληλα δυναμώνει και αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους από σωματεία, συνδικάτα, μαζικούς τοπικούς φορείς, συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις. Οι εξορμήσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη γειτονιά των Σεπολίων ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και η θετική ανταπόκριση του κόσμου δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν ο αγώνας των εργαζόμενων της ELITE να βγει από τα όρια του εργοστασίου και να αποκτήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για να πιεστούν εργοδοσία και κυβέρνηση ακόμη περισσότερο. Η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της ELITE πρέπει να βγει από τα όρια όχι μόνο του εργοστασίου αλλά και των γύρω γειτονιών, όπως και να ξεπεράσει τη λογική περιορισμού της σε φορείς και σωματεία που ελέγχονται από συγκεκριμένες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, να αποκτήσει και ευρύτερα και πρακτικότερα χαρακτηριστικά. Εκτός από τη λεκτική συμπαράσταση απαραίτητη είναι και η ενεργή παρουσία όλων μας στις κινητοποιήσεις τους, στις εκδηλώσεις τους, στο εργοστάσιο. Τους δίνει κουράγιο και το ζητάνε και οι ίδιοι. Εννοείται ότι το τελικό λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα αποφασίζουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους μέσα από τη γενική τους συνέλευση, αυτό όμως δεν εμποδίζει όσους δηλώνουν τη αλληλεγγύη τους να έχουν προτάσεις και να προχωρούν σε εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς, σπουδών και κατοικίας των εργαζομένων. Σήμερα το απόγευμα η ΟΕΚΙΔΕ, το κλαδικό συνδικάτο και η πενταμελής επιτροπή του εργοστασίου καλούν σε εκδήλωση αλληλεγγύης μέσα στο εργοστάσιο "όλα τα συνδικάτα τς Αθήνας, τους μαζικούς φορείς της περιοχής και γενικότερα". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.http://antigeitonies.blogspot.com/
Δέκα χρόνια χωρίς τον σ. Γιώργο Γράψα PDF Εκτύπωση E-mail
11.01.10
grapsas_am.gifΣυμπληρώνονται στις 12 Ιανουαρίου δέκα χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Γιώργος Γράψας. Το ΝΑΡ, στο δρόμο της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και της επαναστατικής πάλης, στηρίζεται και θα στηρίζεται πάντα στην πολύτιμη συμβολή του σ. Γιώργου, στα θεωρητικά και πολιτικά του βήματα και τη στάση ζωής του που σημάδεψαν την πορεία της αριστερής διαφωνίας και κριτικής στο συμβιβασμό και την υποταγή αλλά και τα πρώτα βήματα του ρεύματός μας.
Δείτε μερικά κείμενα και άρθρα του Γ. Γράψα:
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Γράψας γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Εξάνθεια της Λευκάδας, Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, δούλευε από μικρός το πρωί στην οικοδομή, ενώ το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο. Δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των εργαζόμενων νυχτερινών μαθητών. Ήταν ένα από εκείνα τα στελέχη του αντιδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος που προέρχονταν από τον εργατικό χώρο, συνδυάζοντας την ταξική προέλευση, θέση και αντίληψη με την κριτική σκέψη, την ευρύτητα πνεύματος και την αστείρευτη δίψα για γνώση. Ο Γιώργος Γράψας δίνει τη μάχη για την ανάπτυξη και την οικοδόμηση της ΚΝΕ αμέσως μετά την πτώση της χούντας.
.
Εκλέγεται γραμματέας της ΚΝΕ Πειραιά και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου.
Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ αναλαμβάνει το 1986, σε μια δύσκολη εποχή, καθώς το ρεύμα της μεταπολίτευσης λαχανιάζει, και το ΚΚΕ, όπως και όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αλληθωρίζει ανοιχτά πια προς τα δεξιά. Έχει αποφασιστική συμβολή στην 8η Σύνοδο και στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ που αναζωογονεί την οργάνωση, την εξοπλίζει με τη γραμμή του Ενιαίου Μετώπου Πάλης της νεολαίας και ενισχύει τα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της.
Το 1989 θα έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία του ΚΚΕ (της Κεντρικής Επιτροπής του οποίου ήταν μέλος) όταν ως γραμματέας της νεολαίας αρνήθηκε να υποταχθεί στη δεξιά, συμβιβαστική πολιτική του. Ιστορική έμεινε η απάντησή του προς την ηγεσία του ΚΚΕ «Δεν θα υπακούσουμε!»
Η «ανταρσία» της ΚΝΕ θα οδηγήσει (μετά και την αποχώρηση στελεχών και μελών του ΚΚΕ) στη δημιουργία, στις αρχές του 1990, του Νέου Αριστερού Ρεύματος-ΝΑΡ. Ο Γ. Γράψας συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στον καθοδηγητικό πυρήνα, οργώνει όλη την Ελλάδα και δίνει μάχες για να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα προσπάθεια. Αργότερα επιστρέφει στο επάγγελμά του, δουλεύοντας πάλι ως γυψαδόρος.
Τα τελευταία χρόνια έδωσε μια σκληρή και περήφανη μάχη εναντίον της βαριάς αρρώστιας, χωρίς να χάνει το κουράγιο του, την ελπίδα και την πίστη του για το δίκαιο αγώνα για μια νέα κομμουνιστική προσπάθεια. «Έφυγε» στις 12 Ιανουαρίου 2000, νεότατος, πριν κλείσει τα 47 του χρόνια, αντάρτης πάντα και «αρνητής φθοράς».