Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

http://www.somtechnik.gr/ Γραφεία: Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, 4oς όροφος,TK:10561


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις των τριών εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή, και Α. Παυλίδη την Παρασκευή 12/02/2010, μέσω δικαστικού επιμελητή. Οι απολύσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου ο αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης για καλύτερες εργασιακές συνθήκες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρη εκδικητική κίνηση, από τη μεριά της εργοδοσίας. O Αλέξης Παυλίδης συμμετείχε στις εκλογές του συνδικάτου με το αριστερό – αγωνιστικό ψηφοδέλτιο ενώ και οι Κώστας Βογιατζής και Βασίλης Καλατζής θεωρηθήκαν «ενοχλητικοί». Η εργοδοσία τους έβαλε στο στόχαστρο και απολυθήκαν από την επιχείρηση σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του συνόλου των εργαζομένων. Αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από την εργοδοσία, ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου. Αποτελούν ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα κατοχυρωμένα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται ακριβώς της στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να ανεβάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο το σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων, από την εργοδοσία, εδώ και τρία χρόνια, η οποία έφτασε μέχρι του σημείου ανοιχτής παρέμβασης στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων. Είναι φανερό ότι οι απολύσεις γίνονται για συνδικαλιστικούς λόγους. Είναι παράνομες και καταχρηστικές και πρέπει να ανατραπούν.

Η εργοδοσία επικαλείται το ‘’δικαίωμα’’ για 2% απολύσεις και φυσικά την οικονομική κρίση. Το τελευταίο ακούγεται σαν ανέκδοτο την στιγμή που μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων για ανάληψη μεγάλων ενεργειακών έργων σε Συρία, Τουρκία, καθώς και τη δρομολογηθείσα συνεργασία με την MOTOR-OIL. Μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.

Οι απολύσεις στην ΜΕΤΚΑ προστίθενται σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων και τρομοκρατίας της εργοδοσίας, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να κατεδαφίσει κάθε εργατικό δικαίωμα και συνδικαλιστική ελευθερία. Απέναντι σε αυτή την επίθεση η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί μονόδρομο.

Το εργατικό και συνδικαλιστικό, πρέπει να δώσει μαζική και αποφασιστική απάντηση στην αυθαιρεσία και στις απολύσεις των συνάδελφων. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην ΜΕΤΚΑ.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18/2 ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ στις 8 πμ (Δ/ση: Μαρ. Αντύπα 11, Ν. Ηράκλειο)

Την μέρα εκείνη έχει προκηρυχτεί 24ωρη απεργία από το σωματείο των εργαζόμενων στην ΜΕΤΚΑ, έπειτα από απόφαση τη συνέλευσης τους. Την ίδια μέρα το εργατικό κέντρο Βόλου έχει προκηρύξει απεργία στο Βόλο


Ανακοινώσεις για τις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ, έχουν εκδώσει το ΝΑΡ,
Απολύσεις συνδικαλιστών: μαζική απάντηση στην εργοδοσία
το ΕΕΚ Μαγνησίας
ΜΕΤ αλλικά ΚΑ τεργα

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΕΝΑΝΤΙΑ στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στη ΜΕΤΚΑ

Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζόμενων στη ΜΕΤΚΑ
Όλοι στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία Πέμπτη 18 Φλεβάρη

Συνάδελφοι
Οι απολύσεις των τριών εργατών στη ΜΕΤΚΑ δεν πρέπει να περάσουν, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε και να εξαναγκάσουμε την εργοδοσία να τις ανακαλέσει. Οι απολύσεις αυτές είναι τρομοκρατικές, θέλουν να κάμψουν το φρόνημα των εργατών μέσα στο εργοστάσιο και να δώσουν ένα μήνυμα σε όλους τους εργάτες ότι η τρομοκρατία και οι απολύσεις θα είναι η απάντηση του κεφάλαιου στις αντιστάσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων.
Οι εργάτες της ΜΕΤΚΑ σε συνέλευσή τους καθώς και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου αποφάσισαν ΑΠΕΡΓΙΑ για την Πέμπτη 18 Φλεβάρη σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι με το όπλο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ θα απαντήσουν στις απολύσεις που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Οι απολύσεις και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς δεν θα σταματήσουν γιατί το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η ΕΕ φορτώνουν την κρίση του συστήματος στις πλάτες των εργατών και όλου του εργαζόμενου λαού. Θέλουν να τσακίσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται, κάθε εργαζόμενο που δεν υποτάσσεται και δεν συνδιαλέγεται με την εργοδοσία.
Συνάδελφοι
Η ΜΕΤΚΑ είναι από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στη χώρα οπότε δεν μπορεί να επικαλεστεί την κρίση για τις απολύσεις των τριών εργατών έτσι χρησιμοποιεί την δικαιολογία του «αντιπαραγωγικού». Πώς γίνεται όμως να είναι «αντιπαραγωγικοί» εργάτες που έχουν δέκα χρόνια και έξι χρόνια στο εργοστάσιο ;
Οι απολύσεις είναι τρομοκρατικές και έγιναν για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους. Γιατί αυτοί οι τρεις συγκεκριμένοι εργάτες δεν υποτάχθηκαν στην εργοδοσία, ο ένας κατέβηκε υποψήφιος σε αγωνιστικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του σωματείου στο εργοστάσιο και οι άλλοι δύο είχαν αγωνιστική στάση. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσής τους. Το κεφάλαιο θεωρεί τους εργάτες που αντιστέκονται «αντιπαραγωγικούς» και προσπαθεί να τους φορτώσει την ρετσινιά του «τεμπέλη» για να τους απομονώσει από τους υπόλοιπους εργάτες. Αυτό δεν πρέπει να περάσει.
Συνάδελφοι
Σε μία περίοδο όπου όλες οι δυνάμεις του συστήματος επιτίθενται με λύσσα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων για να τις ανατρέψουν και να επιβάλλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την μαζική αγωνιστική απάντηση. Η ενότητα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων σε ένα μέτωπο πάλης είναι η μοναδική εγγύηση για νικηφόρους αγώνες που θα ανατρέψουν την επίθεση.
· Άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων Βασίλη Καλατζή, Αλέξη Παυλίδη και Κώστα Βογιατζή
· Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει
· Καμιά θυσία για τα κέρδη τους
Απεργιακή Συγκέντρωση την Πέμπτη 18 Φλεβάρη 9,30 π,μ στην πύλη του εργοστασίου ΜΕΤΚΑ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

Απόφαση Εργατικού Κέντρου Βόλου Κατα 3 απολύσεων στην ΜΕΤΚΑ

Για την απόφαση του σωματείου της ΜΕΤΚΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΒΟΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ! 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ!

H Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας καταγγέλλει την απόλυση 3 εργαζομένων, του Α.Παυλίδη, Κ.Βογιατζή και Β. Καλατζή, από την βιομηχανία της ΜΕΤΚΑ. Πιστεύουμε πως η άδικη και εκδικητική απόλυση των εργαζομένων πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

Κατά την άποψή μας, οι τρεις απολύσεις έχουν ξεκάθαρο προσχεδιασμένο και εκδικητικό χαρακτήρα. Εντάσσονται σε ένα συντονισμένο σχέδιο εκ μέρους της Διεύθυνσης με στόχο την καταστρατήγηση των κατοχυρωμένων δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων. Ειδικότερα στρέφεται εναντίον της μεταστροφής των εργαζομένων σε πιο διεκδικητικές θέσεις, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε ανάμεσα στα άλλα από τη δημιουργία του σχήματος «Μαζική ΕνωΤική Κίνηση για την Αλλαγή» και την υπερψήφιση του στη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ ΑΕ.

Αυτές οι απολύσεις αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από τη Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου η οποία ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτήθηκε και από τη ανάδειξη του συγκεκριμένου σχήματος σε δεύτερη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου. Αποτελεί ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα κατοχυρωμένα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα, ενάντια στην ίδια του την αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται ακριβώς της στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά. Και όλα αυτά όταν μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μητυληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.

Σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, που οξύνεται μια αντεργατική επίθεση σε όλα τα μέτωπα, που εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία, χρειάζεται η αντίσταση, η διεκδίκηση και η συντονισμένη πάλη των εργαζόμενων για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά τους.

Οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, όπως αυτή των 3 εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ, πρέπει να βρουν το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα μαζικά και συντονισμένα σε θέση μάχης. Ήδη και παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης της εργοδοσίας της ΜΕΤΚΑ το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε. Το σωματείο προχώρησε 2ωρη στάση εργασίας στις 16 και 17 Φλεβάρη και σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 18. Από την άλλη το Εργατικό Κέντρο Βόλου κύρηξε πανβολιώτικη πανεργατική απεργία για την ίδια μέρα.Η αντικαπιταλιστική αριστερά, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, θα συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης στους απολυμένους. Θα ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στην ΜΕΤΚΑ, στον κλάδο του μετάλλου και συνολικά, ώστε να μην περάσει η αυθαιρεσία και ο «τσαμπουκάς» των εργοδοτών. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώνει τη φωνή της με όλους όσους απαιτούν να ξαναγυρίσουν οι εργαζόμενοι στην δουλειά του. Και οι φωνές αυτές είναι ήδη πάρα πολλές, μαζικές και δυνατές!

Όχι στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία! Άμεση ανάκληση της απόλυσης των Α. Παυλίδη, Κ. Βογιατζή και Β. Καλατζή!

Στηρίζουμε όλοι την απεργία του Σωματείου κατά την διάρκεια της πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 18 Φλεβάρη στις 9.00 στη ΜΕΤΚΑ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας

www.antarsyamagnisias.blogspot.com

Να ανακληθεί η απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ PDF Print E-mail
Monday, 08 February 2010 00:09

H Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή -ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Η απόλυση έγινε 2 μέρες αφού ο εργαζόμενος προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα εργασιακά του δικαιώματα, συγκεκριμένα την κατοχύρωση της ειδικότητάς του που προβλέπεται από την κλαδική του Σύμβαση.

Πιστεύουμε πως η άδικη και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, που οξύνεται μια αντεργατική επίθεση σε όλα τα μέτωπα, που εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία, χρειάζεται η αντίσταση, η διεκδίκηση και η συντονισμένη πάλη των εργαζόμενων για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά τους. Οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, όπως αυτή του εργαζόμενου στις εκδόσεις ΑΓΡΑ, πρέπει να βρουν το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα μαζικά και συντονισμένα σε θέση μάχης.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, θα συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης στον απολυμένο Ντίνο Παλαιστίδη. Θα ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην ΑΓΡΑ, στον κλάδο του βιβλίου και συνολικά, ώστε να μην περάσει η αυθαιρεσία και ο «τσαμπουκάς» των εργοδοτών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώνει τη φωνή της με όλους όσους απαιτούν να ξαναγυρίσει ο συνάδελφος Ντίνος Παλαιστίδης στη δουλειά του. Και οι φωνές αυτές είναι ήδη πάρα πολλές, μαζικές και δυνατές!

Όχι στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία!

Άμεση ανάκληση της απόλυσης του Ντίνου Παλαιστίδη!

Όλοι στις Απεργίες, όλοι στους δρόμους, ενάντια στην αντεργατική επίθεση.