Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Βόλος ,Εργατικό ατύχημα,σε διανομέα

Τελευταίο μεροκάματο για 37χρονο διανομέα έτοιμου φαγητού, στο Βόλο. Το δρομολόγιο για παράδοση παραγγελίας δεν ολοκληρώθηκε... Σταμάτησε σε καρτέρι θανάτου, το οποίο στήθηκε για το νεαρό δικυκλιστή στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Κ. Καρτάλη στο Βόλο . συνεχεια εδώ
επίσης ανακοινωση
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζόμενων και Ανέργων Βόλου εδώ

ανακοινωση προηγούμενη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΝΤ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΔΩΔΩΝΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

8 ΙΟΥΛΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΩΔΩΝΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΙΟΥΛΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΚΙ 10.30

Η θύελλα του ΔΝΤ έφτασε και στην Ήπειρο επιχειρώντας να συντρίψει τις κατακτήσεις των κτηνοτρόφων της, όπως είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας της κερδοφόρας εταιρίας ΔΩΔΩΝΗ. Η ΑΤΕ ανακοίνωσε ότι ξεπουλά κοψοχρονιά την εταιρία για να μπει στο μηχανισμό του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί πως σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει η ΑΤΕ με 67% και τα υπόλοιπα οι συνεταιριστικές ενώσεις.

Η διοίκηση της ΑΤΕ έχει την στήριξη της κυβέρνησης που δρα ως κυνικός εγκληματίας «δολοφονώντας» τα εργατικά – ασφαλιστικά- κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, υποτάσσοντας πλήρως τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στην αγορά. Με αυτόν τον επαίσχυντο και βάρβαρο τρόπο στηρίζει την κερδοφορία του ξένου και Ελληνικού κεφαλαίου που ζει «πίνοντας» το αίμα των εργαζόμενων-νεολαίας-μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών-μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών.

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας «ΔΩΔΩΝΗ» θα σημάνει το οριστικό τέλος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στην περιοχή και όχι μόνο, καθώς οι τιμές που δινόταν στους κτηνοτρόφους επηρέαζαν τις τιμές σε ολάκερη την χώρα. Θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων όχι μονάχα στην εταιρία, αλλά και στην διατροφική υποβάθμιση στην περιοχή καθώς θα είναι αβέβαιο αν η νέα διοίκηση κρατήσει τα ψηλά διατροφικά στάνταρ της εταιρίας. Επιχειρεί έτσι να φέρει συνολικά τον ηπειρωτικό χώρο στην εποχή της δουλοπαροικίας, στην εποχή των κοτζαμπάσηδων που αυτή την φορά θα είναι οι πολυεθνικές παρέα με τα ντόπια τσιράκια τους το μεγάλο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Πρόκειται για μια κανονικότατη λεηλασία από την κυβέρνηση των ανδρείκελων του κεφαλαίου-ΔΝΤ-ΕΕ.

Ο μόνος δρόμος είναι ο γενικευμένος ξεσηκωμός, η παλλαϊκή ανταρσία, ο αταλάντευτος μαχητικός εργατικός αγώνας όλου του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Με πρωτοπόρα δύναμη τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ΔΩΔΩΝΗ που αυτοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους που έστω και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να ενοποιήσουν μόνιμους και εποχιακούς. Άμεσα θα πρέπει το εργατικό κέντρο να κηρύξει απεργία στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΔΩΔΩΝΗ.

Ο στόχος απλός και καθοριστικός: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ, ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΣΤΟ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.

Αυτό περνάει μέσα από την συγκρότηση ενός παλλαϊκού-εργατικού μετώπου με βάση τα εργατικά σωματεία-συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τους κτηνοτροφικούς συλλόγους διεκδικώντας πάση θυσία, άμεσα και με όλα τα μέσα (ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ- ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ…ΚΤΛ) :

1)Η ΔΩΔΩΝΗ να μείνει κάτω από κρατικό έλεγχο, 2) να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών- αγροτικών συνεταιρισμών, 3) να λειτουργεί κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, 4) να οικοδομηθούν οι όροι για την δημιουργία ενός συνεταιριστικού δικτύου που θα περιλαμβάνει την «ΔΩΔΩΝΗ», την «ΠΙΝΔΟ», την «ΔΩ-ΖΩ», την «ΣΒΕΚΗ» με ουσιαστική κρατική στήριξη.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να συμβούν κάτω από τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, κάτω από την σιδερένια φτέρνα του ΔΝΤ-ΕΕ-κεφαλαίο. Άρα αποτελεί αναγκαιότητα να ανατραπεί η κυβέρνηση των «δωσίλογων», να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, να φύγουμε από την ΕΕ, να μην πληρώσουμε το χρέος. Να αγωνιστούμε να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, να μπουν κάτω από εργατικό έλεγχο. Να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθούν οι ώρες εργασίας για να τονωθεί η ζήτηση και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Τα πράγματα είναι δύσκολα μα δυο δρόμοι υπάρχουν: ο πρώτος της υποταγής, της σκλαβιάς, της νέας δουλείας, της ανεργίας και της φτώχιας για την μεγάλη μάζα του Ελληνικού λαού. Ο δεύτερος της ανυπακοής, της λαϊκής εξέγερσης, της εξέγερσης και της εργατικής επανάστασης.

Ας σηκώσουμε το λάβαρο του αδιάκοπου, διαρκούς λαϊκού- εργατικού αγώνα όλου του ηπειρωτικού λαού για να μην περάσει το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», για να μην πεινάσει ο λαός, για να καρπωθούν τον τεράστιο και πολλές φορές ανεκμετάλλευτο κοινωνικό πλούτο αυτοί που τον παράγουν: Η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι ελεύθεροι παραγωγοί.

ή ΑΥΤΟΙ ή ΕΜΕΙΣ!!!!!- ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!!!!!!!

ΑΣ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!!!!!!!!!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ


Με καζάνι που βράζει μοιάζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου εξαιτίας των προθέσεων της ΑΤΕ να πουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη Α.Ε., καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει και τις σχέσεις των κτηνοτρόφων με την εταιρεία. Κτηνοτρόφοι που είναι και μικρομέτοχοι της Δωδώνης δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν, θα πλήξει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους. Οι κτηνοτρόφοι, που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ζητούν τη μεταβίβαση της γαλακτοβιομηχανίας στους παραγωγούς της Ηπείρου με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους αλλά και τη στήριξη της οικονομίας της Ηπείρου. Μάλιστα, οι Ενώσεις των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την ΑΤΕ για την «πραξικοπηματική εξαγορά μέρους των μετοχών των ΕΑΣ Αρτας, Πωγωνίου και Κονίτσης, η οποία έγινε με παραβίαση των όρων του ιδρυτικού καταστατικού και αποκλειστικό στόχο την απόκτηση της πλειοψηφίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στην ΑΤΕ να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των μετόχων». Το επόμενο διάστημα προβλέπεται θερμό στις σχέσεις της ΑΤΕ με τους συνεταιρισμούς.

Ολισθηρός κατήφορος του Προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης!


Κοζάνη 12/7/2010
Το Προεδρείο και η πλειοψηφία του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης οδηγεί το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικαλιστικό κίνημα του νομού σε αδράνεια, πλήρη απαξίωση από τους εργαζόμενους και στο χειρότερο επίπεδο συνδικαλιστικής δράσης των τελευταίων ετών.
Σε μια περίοδο όπου Κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ μέσα από το Μνημόνιο (μνημόσυνο για τις εργατικές κατακτήσεις) οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην ανεργία, καταργούν σε μια νύχτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες αιώνων και το αίμα των πρωτοπόρων εργαζομένων, σε μια περίοδο που κλείνουν δεκάδες οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρομάγαζα και οι ιδιοκτήτες τους οδηγούνται καταχρεωμένοι στην ανεργία, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης αντί να οργανώσει την πάλη των συνδικάτων και των εργαζομένων του Νομού ενάντια στα βάναυσα, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζει την γραφειοκρατική του λειτουργία με το προεδρείο να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε μια διαρκή «νιρβάνα»! Μέσα απ’ αυτή τη λειτουργία αντικειμενικά στηρίζουν την Κυβέρνηση, τους ξένους «κατακτητές» της Τρόικας, την εργοδοσία και το επαίσχυντο αντεργατικό, αντιλαϊκό Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα:
1. Δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να μαζευτούν τα συνδικάτα της δύναμης του Εργατικού Κέντρου για να συζητήσουν και να οργανώσουν από κοινού την πάλη ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας γι αυτό και πολύ σωστά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μιλούν για ένα ανύπαρκτο Εργατικό Κέντρο!
2. Για δεύτερη συνεχή χρονιά εντελώς απροσχημάτιστα και αντικαταστατικά καταργούν το ετήσιο Συνέδριο θέσεων του Εργατικού Κέντρου που είναι και το ανώτερο αποφασιστικό όργανο αλλά και η καλύτερη ευκαιρία να μαζευτούν όλοι οι αντιπρόσωποι του ΕΚΝΚ και να συζητήσουν για τα προβλήματα των εργαζομένων, αγνοώντας προκλητικά την πρόταση της «Ταξικής Συσπείρωσης» να γίνει το Συνέδριο πριν το καλοκαίρι με αποκλειστικό θέμα «την κρίση, τα μέτρα και την απάντηση του Συνδικαλιστικού κινήματος»!
3. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ γίνονται μόνο μετά από την προκήρυξη απεργίας της ΓΣΕΕ (στις δυο τελευταίες απεργίες δεν έγινε καν συνεδρίαση του Δ.Σ) χωρίς καν συζήτηση επί του πλαισίου αφού το ΕΚΝΚ αποδέχτηκε τον ρόλο του «υποκαταστήματος» της ΓΣΕΕ! Ακόμα και στις πρωτοβουλίες μελών του Δ.Σ για συζήτηση επί των μέτρων και προκήρυξη απεργίας η πλειοψηφία απάντησε με άρνηση διαλόγου και επιβολή της «σιωπής των αμνών»!
4. Τελευταία άρχισε να τους φαίνεται «ανούσια και κουραστική» ακόμα και η καθιερωμένη πορεία (διαδήλωση) που γίνεται μετά από την απεργιακή συγκέντρωση, γι αυτό και την κατάργησαν (αφήνοντας σύξυλους τους εργαζόμενους) όπως έγινε και στην τελευταία απεργιακή συγκέντρωση 8/7/10 αφού το «σοφό Προεδρείο» έκρινε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει διαδήλωση για ένα «τόσο ασήμαντο νομοσχέδιο» που επί της ουσίας καταργεί τις συντάξεις και βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση!
5. Εκεί που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα ορισμένα στελέχη του προεδρείου είναι η συμμετοχή τους στις κρουαζιέρες της Εργατικής Εστίας (Κρουαζιέρες που γίνονται εν κρυπτό από τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή μόνο ημετέρων) καθώς και στις ρουσφετολογικές προσλήψεις συγγενικών προσώπων και ας κάνουν μεγαλόστομες δηλώσεις στα κανάλια για την «αναγκαιότητα αξιοκρατικών προσλήψεων»!

Εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες.

Είναι ντροπή για τους εργαζόμενους αλλά και την αγωνιστική ιστορία του τόπου μας το Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης, απ’ το οποίο πέρασαν τόσοι αγωνιστές, στο οποίο ένας από του ιδρυτές του ήταν ο μαρτυρικός αγωνιστής οικοδόμος (ένας από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής), Νίκος Πλακοπίτης να βρίσκεται σ αυτή την κατάντια. Είναι χρέος του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και όλων των εργαζομένων της περιοχής να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση!

Να παραιτηθούν τώρα όλα τα μέλη του Προεδρείου!
Να προκηρυχτεί άμεσα έκτακτο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο!
Τα Συνδικάτα, μέλη του ΕΚΝΚ να αναλάβουν την οργάνωση του αγώνα!

ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Το γραφείο τύπου

60.000 λουκέτα, 110.000 άνεργοι



Πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι έμποροι, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές.


Σύμφωνα με έρευνες των μικρομεσαίων, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις ενώ περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, εκτός από την οικονομική κρίση, τη μείωση των πωλήσεων αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων δημιουργεί και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας, μία στις 4 επιχειρήσεις- μέλη του ΕΒΕΑ δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της σε άλλη χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντέλεση, ενώ μία στις 2 επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα βάλει λουκέτο αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ με ερωτηματολόγιο μέσω Διαδικτύου, στο οποίο απάντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ατομικές επιχειρήσεις). Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, περισσότερο από το 90% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις επηρεάζοντας σημαντικά τα κέρδη και τις πωλήσεις τους ενώ περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου.
Η ύφεση στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία την τελευταία διετία έχει προκαλέσει αιμορραγία στην αγορά. Η κάμψη των πωλήσεων αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει περισσότερες από 60.000

επιχειρήσεις σε απόγνωση καθώς ζουν καθημερινά με τον φόβο του... λουκέτου αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καθυστερώντας εκτός από τα δάνεια και επιταγές ακόμα και τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων ισολογισμών από 1.082 επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ), προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2009 έπεσε κατά 6,19% και συγκεκριμένα στα 20,5 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ, ενώ το κέρδος προ φόρου εισοδήματος μειώθηκε κατά 35,15% στα 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 774,3 εκατ. ευρώ. Ανησυχητική αύξηση σημείωσαν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή υποχρεώσεων. Ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων ανέβηκε στις 113 από 101 μέρες, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών αυξήθηκε στις 88 από 82 μέρες.

Η ΕΡΕΥΝΑ
Τα στοιχεία συγκέντρωσε το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ με έρευνα σε 1.592
επιχειρήσεις