Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Παναθηναϊκή Συνέλευση ΑΝΤΑΡΣΥΑ


23.11.09
Σε νέα περίοδο εξαιρετικά αυξημένων απαιτήσεων εισέρχεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο μπροστά στα μεγάλα κινηματικά καθήκοντα της περιόδου, όσο και μπροστά στην ανάγκη σημαντικών βημάτων στην ίδια τη συγκρότησή της. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρώτος σημαντικός σταθμός είναι η Παναθηναϊκή Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στις 3.00 μ.μ. στο κλειστό Γήπεδο του Μίλωνα, στη Ν. Σμύρνη. Αντίστοιχες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις, για τη συζήτηση των επόμενων βημάτων πολιτικής παρέμβασης, με ορίζοντα την Πανελλαδική Συνέλευση του Μετώπου το Γενάρη-Φλεβάρη του 2010.
Τα παραπέρα βήματα στη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδέονται κατ΄ αρχήν με μια βαθύτερη πολιτική συζήτηση πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα της περιόδου, τη σύνδεσή του με την ευρύτερη στόχευση της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής ανατροπής, την οργανωμένη συζήτηση για την άλλη κοινωνία και την κομμουνιστική στρατηγική. Με την παρέμβασή της σε όλα τα μεγάλα κινηματικά και πολιτικά γεγονότα της επόμενης περιόδου.
Για το ΝΑΡ, η πολιτική εμβάθυνση του μετωπικού σχήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημοκρατική του συγκρότηση και λειτουργία. Σε ένα μετωπικό σχήμα σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με το μικρό χρόνο ύπαρξης, με τις σημαντικές διαφορές στις αντιλήψεις και πρακτικές, ο στόχος δεν μπορεί να είναι μια λειτουργία που «επιβάλλει» απόψεις. Το στοιχείο της συναίνεσης και της ομοφωνίας θέλουμε να σφραγίζει τη λειτουργία της. Αλλά αυτή η «συναίνεση» δεν μπορεί να προκύπτει από μια «κλειστή» διαδικασία με τη συμμετοχή αποκλειστικά εκπροσώπων των οργανώσεων, αλλά από μια ανοιχτή πολιτική διαδικασία συμμετοχής, με αποφασιστικό τρόπο, όλου του δυναμικού, σε όλα τα επίπεδα, από την τοπική συνέλευση έως το Συντονιστικό, όσμωσης και συνολικής ωρίμανσης του εγχειρήματος. Με αυτή τη λογική θα παρέμβουν οι δυνάμεις του ΝΑΡ και στις διαδικασίες του Μετώπου το επόμενο διάστημα.
Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι



23.11.09
- Σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το Δεκέμβρη την Τετάρτη
- Παναθηναϊκή Συνάντηση εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων στις 30/11

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι «μεταρρυθμίσεις» που σχεδιάζει και ήδη προχωράει, αφορούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τον κόσμο της δουλειάς: Το μέτωπο της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο τομέα (συμβασιούχοι, stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές), ο προϋπολογισμός, το «ασφαλιστικό» για το οποίο άρχισε ήδη «διάλογο» εξπρές με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, το εκπαιδευτικό μέτωπο με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση της Διαμαντοπούλου, οι ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΟΛΠ), και φυσικά όλο το πλέγμα της λιτότητας-οικονομικής πολιτικής, με τον οδοστρωτήρα του «Συμφώνου Σταθερότητας» της Ε.Ε.
Εκ των πραγμάτων η αντιπαράθεση παίρνει γενικευμένα πολιτικά χαρακτηριστικά απέναντι στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Απαιτούνται άμεσες κινήσεις και πρωτοβουλίες των εργαζόμενων, των πρωτοβάθμιων σωματείων και του εργατικού κινήματος για να οργανωθεί μέτωπο αντιπαράθεσης με την αντεργατική πολιτική.
.
Απέναντι στον καταιγισμό της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τον υποταγμένο και κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που διατυπώνουν πολιτική συμφωνία με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, δηλώνουν αποδοχή της Ε.Ε. και του «συμφώνου σταθερότητας», συμμετέχουν ήδη στον προσχηματικό «διάλογο», δεν έχουν καμία διάθεση για αγώνα και πολύ περισσότερο για ενοποίηση των αγωνιζόμενων κλάδων. Δεν βάζουν καν απεργία μπροστά στον προϋπολογισμό λιτότητας.

Οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, η αντικαπιταλιστική Αριστερά, πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για συγκέντρωση όλων των δυνάμεών, για συνολική πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής τώρα, με υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού. Με επιδίωξη και προετοιμασία απεργίας μπροστά στον προϋπολογισμό, με αιχμές τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (και την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο), την ελαστική εργασία και το Ασφαλιστικό. Ειδικά το Ασφαλιστικό αποτελεί ιδιαίτερο και σοβαρό κρίκο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θετική είναι η πρωτοβουλία εργατικών σχημάτων (Αριστερή πρωτοβουλία μισθωτών τεχνικών, Αριστερή ριζοσπαστική συνεργασία υγειονομικών-ΑΡΣΥ), που καλούν σε Παναθηναϊκή Συνάντηση όλα τα εργατικά σχήματα-παρεμβάσεις και κινήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η Παναθηναϊκή συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 30/11 στις 6, στο Πολυτεχνείο.
Πρωτοβουλία παίρνουν και πρωτοβάθμια σωματεία, με αφορμή το Δεκέμβρη. Σε σύσκεψη καλεί την Τετάρτη 25/11 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΣ
Η Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πλεονάζον …
…η πραγματικότητα είναι ότι τα σχολεία υπολειτουργούν και οι σχολικές αίθουσες παραμένουν άδειες περιμένοντας χιλιάδες νηπιαγωγών-δασκάλων-καθηγητών. Την ίδια στιγμή ευαγγελίζεται ότι τα κενά θα καλυφθούν από τις ανακλήσεις των αποσπασμένων συναδέλφων τη στιγμή που δεν έχει γίνει κανένας διορισμός διοικητικών υπαλλήλων από το 1992.

Η Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι δε χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί στο δημόσιο σχολείο…
… η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες και σπάνε σε χιλιάδες κενά ωρομισθίων και αναπληρωτών νομιμοποιώντας και μονιμοποιώντας την ελαστική εργασία, την ανασφάλεια, την ομηρία, τη συνεχή διάψευση των προσδοκιών μας. Με λίγα λόγια διαγράφει την πολυετή δουλειά και τους κόπους χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών συναδέλφων.

Η Υπουργός Παιδείας δηλώνει το σύστημα πρόσληψης αλλάζει με την πρόφαση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας…
…η πραγματικότητα δείχνει ότι το ΑΣΕΠ είναι εδώ και 11 χρόνια το φίλτρο απόρριψης των εκπαιδευτικών και επιβάλλει τη διά βίου εκπαίδευση και τη συλλογή τυπικών προσόντων εμμένοντας σε μια πολιτική διά βίου αδιοριστίας.

Η Υπουργός Παιδείας με ύπουλους ελιγμούς τάζει μεταβατικές ρυθμίσεις ...
…η πραγματικότητα είναι ότι επιχειρεί να διασπάσει τον κόσμο της εκπαίδευσης εφαρμόζοντας τη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Η Υπουργός Παιδείας προτίθεται να εφαρμόσει τη διετία επιτήρησης του δόκιμου εκπαιδευτικού…
…η πραγματικότητα είναι ότι αίρεται η μονιμότητα του εκπαιδευτικού και ότι η ανασφάλεια θα αντικαταστήσει την προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Η Υπουργός Παιδείας χρησιμοποιεί τη δημόσια διαβούλευση και επικαλείται την ηλεκτρονική δημοκρατία….
… η πραγματικότητα είναι ότι έχει ανάγκη από μία επίφαση δημοκρατικότητας. Συγχρόνως, απαξιώνει τις πάγιες συλλογικές θέσεις και τα αιτήματα έτσι όπως εκφράζονται μέσω των μεγάλων ομοσπονδιών και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιβάλλει μια εικονική πραγματικότητα διαλόγου τη στιγμή που οι αποφάσεις του Υπουργείου είναι προειλημμένες.

Απέναντι στον κυνισμό και την κοροϊδία του Υπουργείου απαιτούμε:


Μόνιμους μαζικούς διορισμούς
Όχι στην απαξίωση της προϋπηρεσίας ,όχι στην κατάργηση του πίνακα προϋπηρεσίας
Κατάργηση της ωρομισθίας και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας
Κατάργηση του διαγωνισμού ΑΣΕΠ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ανακοίνωση για τις απολύσεις.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Πρόσφατα, η διεύθυνση της εταιρείας προχώρησε στην απόλυση δυο συναδέλφων. Οι συνάδελφοι συνδικαλιστές του πλειοψηφικού συνδυασμού έμειναν αμέτοχοι στο γεγονός και δεν μπήκαν καν στον κόπο να το καταγγείλουν. Θυμίζουμε ότι τέτοιο καιρό πέρσι είχαν γίνει οι απολύσεις των συναδέλφων συμβασιούχων (μη ανανεώσεις συμβάσεων το λένε κάποιοι) και όλα αυτά με πρόσχημα την κρίση.
Όμως, αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Δε μειώνονται τα έξοδα απολύοντας εργαζόμενους!
Το εργατικό κόστος μιας σύγχρονης Χαλυβουργίας είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό (δεν ξεπερνά το 15%) του συνολικού. Τεράστιο κόστος είναι αυτό της σαβούρας, της μπιγιέτας, της ηλεκτρικής ενέργειας κτλ. Μια λάθος αγορά μπιγιέτας ή σαβούρας μπορεί να κοστίσει όσο οι μισθοί όλων των εργαζόμενων για πολλά χρόνια, και σίγουρα δεν παίρνουμε εμείς αυτού του είδους τις αποφάσεις. Άλλοι φταίνε για τη κρίση.
Με τις απολύσεις η εταιρία δεν προστατεύεται από τη κρίση, χτυπά το Σωματείο μας!
Οι μονοί λόγοι τέτοιων απολύσεων αφορούν την δημιουργία κλίματος φόβου στις τάξεις του προσωπικού, ιδιαίτερα τώρα ενόψει των διεκδικήσεων για τη νέα χρονιά. Μια νέα χρονιά, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χάλυβα (μέλος της είναι και η Χαλυβουργική…κάτι θα έχει ακούσει…) θα φέρει παγκόσμια αύξηση της ζήτησης του χάλυβα της τάξης του 9,2% !
Παράλληλα, όπως ξέρουν καλύτερα οι παλιότεροι, ένα σύννεφο απελπισίας θα κάτσει πάνω στο εργοστάσιο μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία της εταιρείας με το σωματείο, ενώ διάφοροι θα σπέρνουν φήμες και προβλέψεις δυσοίωνες για το εργασιακό μας μέλλον.
Αυτό το κλίμα θα αντιστραφεί!
Η πολλαπλή ενημέρωση, η καταγγελία τυχόν εκφοβισμών και η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Η ηττοπάθεια, η αδιαφορία και η λογική που λέει ότι κάθε απόλυση αφορά μονό τον εκάστοτε απολυμένο, και αφού δεν ακουμπά εμάς δεν είναι πρόβλημα μας, είναι ό,τι χειρότερο για την ενότητα των εργαζομένων.
Υπάρχει και η αξιοπρέπεια και η συλλογική διεκδίκηση. Τα προβλήματα μας είναι κοινά και όλοι μαζί, με όπλο το Σωματείο μας θα τα αντιμετωπίσουμε και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι θα κατηγορούμε ή θα ανταγωνιζόμαστε τους συναδέλφους μας. Θέλουν να πηγαίνουμε στα γραφεία των στελεχών τους και να παρακαλάμε ο καθένας για τον εαυτό του.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει απλά να αρκούνται στο ρόλο απλά να επικυρώνουν κατόπιν εορτής οποιαδήποτε συμφωνία της εταιρίας με το προεδρείο του Σωματείου μας αλλά πρέπει να συνδιαμορφωνουν το πλαίσιο των αιτημάτων έτσι ώστε αν χρειαστεί να το στηρίξουν !

· ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
· ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Καταγγελία ΝΑΡ για την επίθεση εναντίον αγωνιστή
Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου
21.11.09
Επίθεση στο σπίτι του σ. Γιάννη Γιαννατσή, στελέχους του ΕΕΚ και αγωνιστή του κινήματος κατοίκων Φιλοππάπου και Πετραλώνων.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
.

Καταγγέλλουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο συναγωνιστής Γιάννης Γιαννατσής, από μέχρι τώρα αγνώστους, οι οποίοι αφού έσπασαν τα τζάμια της πόρτας εισόδου του σπιτιού του στα Άνω Πετράλωνα, πέταξαν βόμβα μολότοφ και εύφλεκτο υλικό, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά η οποία ευτυχώς δεν πήρε σοβαρές διαστάσεις.
Ο Γιάννης Γιαννατσής είναι γνωστός τόσο για την πολιτική του δράση, ως στέλεχος του ΕΕΚ, όσο και για την συμβολή του στο κίνημα των κατοίκων της περιοχής του, όπως και στην συμμετοχή του στον αγώνα εναντίον της εμπορευματοποίησης του Λόφου του Φιλοπάππου. Να σημειωθεί δε ότι είναι η 2η φορά που ο Γιάννης δέχεται τρομοκρατική επίθεση. Είχε προηγηθεί επίθεση τον Ιούλιο του 2007 στο Γκάζι, από ροπαλοφόρο.