Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οι αγρότες ...στο σφυρί



ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ (18-7-2010)΄
ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK

Απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας είναι τελικά αυτός ο Γιωργάκης Παπανδρέου – και τρομερά επικίνδυνος για το λαό και τη χώρα. Τούτος ’δω είναι χειρότερος ακόμη και από το συνονόματο παππού του, τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίον η Αριστερά φώναζε το σύνθημα «Παπανδρέου παπατζή». Σημαία του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει την ανάγκη ύπαρξης «ισχυρού κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα», αλλά πάλι επιχειρεί να κάνει το εντελώς αντίθετο: Να ξεπουλήσει εντελώς κάθε ίχνος κρατικής τράπεζας!



Όλη η Ελλάδα κατάλαβε ότι η πρόταση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς να αγοράσει από το Δημόσιο το σύνολο του ποσοστού του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (33,04%) και στην Αγροτική Τράπεζα (77,31%) ήταν συμφωνημένη με τον Γιωργάκη, τον Παπακωνσταντίνου, τον Παμπούκη και τον Πάγκαλο. Αντί δηλαδή να ισχυροποιηθεί ο «κρατικός βραχίονας» στο τραπεζικό σύστημα με πυρήνα ακριβώς το ΤΤ και την ΑΤΕ, η κυβέρνηση Παπανδρέου πάει να ξεπουλήσει εντελώς τις μοναδικές τράπεζες που ελέγχει το κράτος! Δεν είναι όμως μόνο αυτό, η παραβίαση μιας ακόμη σοβαρής προεκλογικής υπόσχεσης του πρωθυπουργού. Εδώ πούλησε την Ελλάδα ολόκληρη στο ΔΝΤ και στην ΕΕ, στις τράπεζες θα κολλούσε; Δεν είναι μόνο το σκάνδαλο της προσφερόμενης τιμής (701 εκατ. ευρώ και για τις δύο), καθώς αντί για «πρίμιουμ» που προσφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις (τιμή δηλαδή ανά μετοχή υψηλότερη αισθητά από την τρέχουσα του χρηματιστηρίου), ο Μιχ. Σάλλας πρόσφερε για την ΑΤΕ τιμή ανά μετοχή ...μισή(!) από εκείνη του χρηματιστηρίου (0,53 ευρώ η προσφορά έναντι 1,07 ευρώ που είχε κλείσει η μετοχή της ΑΤΕ την Τετάρτη).
Το σοβαρότερο από όλα είναι η φύση των τραπεζών που πάει να πουλήσει ο Παπανδρέου. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η τράπεζα των απανταχού της Ελλάδας μικροκαταθετών – ακόμη κι εκείνων που έχουν καταθέσεις λιγότερες ακόμη κι από ένα ...χιλιάρικο. Καθώς στα 146 «καθαρόαιμα» καταστήματα του ΤΤ προστίθενται άλλα 830 καταστήματα των ταχυδρομείων που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά της χώρας, σε αυτή την τράπεζα έχει πρόσβαση και ο τελευταίος αγρότης. Ακόμη και η Εθνική έχει τα μισά υποκαταστήματα από το ΤΤ! Εξαιτίας της φύσης της πελατείας του, το ΤΤ είναι η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα που έχει περισσότερες καταθέσεις (12,5 δισ. ευρώ) από χορηγήσεις (μόλις 8,1 δισ. ευρώ). Όλες οι άλλες τράπεζες, μηδέ της Εθνικής εξαιρουμένης, έχουν χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσες καταθέσεις έχουν. Η Πειραιώς π.χ. έχει δώσει δάνεια 38,8 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις σε αυτήν είναι μόνο 30,08 δισεκατομμύρια. Σε απλά ελληνικά και με απλοϊκό τρόπο εκπεφρασμένο, ο Σάλλας θέλει με 350 εκατομμύρια να αγοράσει το ΤΤ και έτσι να «τσιμπήσει» ρευστό 4,4 δισεκατομμυρίων! Έτσι και όντως το πουλήσει η κυβέρνηση σε τέτοια τιμή, είναι πραγματικά να χώσει κανείς μέσα ισόβια τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου για οικονομική απάτη, πέρα από τα άλλα.

Στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας όλοι επικεντρώνουν τη συζήτηση σε τεχνοκρατικά οικονομικά θέματα, αποφεύγοντας συνειδητά τη θεμελιώδη πτυχή του ζητήματος που είναι η ακόλουθη: Η ΑΤΕ είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ελλάδα. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες κτήματα αγροτών είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ έναντι της χορήγησης δανείων που δεν εξυπηρετούνται επί πολλά χρόνια, κυρίως λόγω της αδυναμίας των φτωχών και μεσαίων αγροτών να ανταποκριθούν, αλλά και εξαιτίας μιας παρασιτικής νοοτροπίας που έχει αναπτυχθεί σε ένα τμήμα της αγροτιάς, το οποίο έχει πειστεί από την πείρα του ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει τις δόσεις των δανείων του στην κρατική ΑΤΕ, γιατί τελικά αποκλείεται να του πάρει το χωράφι. Όλο και κάποια ρύθμιση γίνεται στο τέλος. Αν όμως μια ιδιωτικοποιημένη ΑΤΕ απλώς ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, ακόμη και με μεγαθυμία προς τους αγρότες, δεκάδες χιλιάδες χωράφια θα βρεθούν ταχύτατα στην κατοχή της! Οι πάντες ξέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει ρευστό. Πού θα βρει τα 700 εκατομμύρια μετρητά για την προσφορά της; Αν λειτουργήσει ως «βιτρίνα» μιας ξένης τράπεζας, ας πούμε ένα τελείως φανταστικό παράδειγμα, π.χ. της γερμανικής Ντόιτσε Μπανκ, φανταζόμαστε τι σημαίνει να βρεθεί με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης στην κατοχή της, τα οποία να αρχίσει να πουλάει σε γερμανούς επιχειρηματίες και ιδιώτες; Αγρότες και Ελλάδα στο σφυρί!

Εδώ που τα λέμε, δεν έχει καθόλου άδικο ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού υπενθυμίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει 750 εκατομμύρια ευρώ από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών και έχει δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια από το... ΤΤ και την ΑΤΕ(!) που θέλει να αγοράσει, καταλήγει λέγοντας: «Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει τόσο που κινδυνεύουμε να μπούμε στην ουρά του Ειδικού Δικαστηρίου, πίσω από τους δεξιούς ενόχους της εθνικής παρακμής. Δυστυχώς, αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία»!